Kon: Stečeni ulovi da se ukinu uvedene mjere

0

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je Srbija na kraju epidemije virusa korona, da je došlo vrijeme za opuštanje i da se ukinu uvedene mjere.

„Došli smo do kraja, vrijeme je da se opuštamo i slažem se sa dr Nestorovićem (Branimirom) da je vrijeme da se skinu mjere. Samo treba da ostavimo distancu od jednog metra. Približavanje na manje od jednog metra nosi mogućnost zaražavanja od bilo čega što druga osoba ima, ne samo virus korona“, pojašnjava Kon.

Dodaje da Srbija ulazi iz nesigurne epidemiološke situaciju u povoljnu, da je Vojvodina već u povoljnoj situaciji i da će Beograd biti uskoro.

Navodi da epidemija još ne može biti odjavljena, jer je potrebno 28 dana bez ijednog novog slučaja, što je teško ostvarljivo zbog otvaranja granica i sporadičnih slučajeva.

„Uvijek se može desiti da se pojavi neki džep, ali to ne znači da smo objektivno u epidemiji“, naglasio je Kon.
Osim distance, nošenje maski savjetuje samo starijima i ugroženim grupama u zatvorenom prostoru kao što su prodavnice.

Za one koji smatraju da su preležali virus korona, podsjeća da mogu obaviti testiranje na zahtjev na prisustvo antitijela, koje se plaća 1.200 dinara.

„Omogućeno je komercijalno testiranje koje se radi iz venske krvi. Rezultati se dobijaju brzo. U Gradskom zavodu za javno zdravlja mora da se zakaže kako se ne bi stvarale gužve, a prethodno se novac uplati na jedinstveni žiroračun“, naveo je on.

Dodaje da treba konsultovati virusologe, infektologe, imunologe da protumače rezultate testa, jer prisustvo IgM antitijela podrazumijeva svježu infekciju, a IgG antitijela da je infekcija bila ranije i da neki stepen zaštite postoji.

Koliku dugo traje imunitet nakon preležanog virusa još se ne zna, pominje se period od godinu, godinu i po dana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.