Kon: Popuštanje mjera zavisi od „efekta škole“

Kon: Popuštanje mjera zavisi od „efekta škole“

Polazak djece u školu je najznačajnija tema u ovom momentu, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je istakao da mjere koje su na snazi ne bi smjele da popušte prve dvije nedelje u septembru, dok se ne vidi „efekat škole“.

On je naglasio da je velika zainteresovanost za popuštanjem mjera, naročito za produženje radnog vremena kafića i otvaranja noćnih klubova, jer veliki broj ljudi živi od ugostiteljstva.

„To su pitanja koja će biti teška. Ne bi smjelo da se popušta sa mjerama sve dok se ne vide prve dvije nedelje škole kako će proći. Ekonomski deo ovog problema je izuzetno značajan“, rekao je Kon.

On je naglasio da kod mlađe djece, od prvog do četvrtog razreda, skoro da se ne bilježi teška klinička slika prilikom zaražavanja. Kako kaže, zvanično je i Evropski centar za kontrolu bolesti saopštio da se ne očekuje od djece da budu „dobri prenosioci virusa“.

Ukazao je, međutim, da „treba obezbijediti uslove da ne dođe do zaražavanja u školi, kao i obezbijediti nastavu na daljinu, za sve cikluse“.

Kon je podsjetio da se medicinski dio preporuka za škole odnosi na pranje ruku, fizičku distancu, nošenje maski, dezinfekciju prostora i stalno provjetravanje prostora.
Na ulazu u školu, kako je rekao, djeci se mora mjeriti temperatura, kao i da je važno da djeca budu proređena u učionici (da postoji distanca).

„Postoji mogućnost da se skidaju maske tokom časa, dok djeca sede za svojim stolom, ali i da se obavezno stavljaju kada se kreću, na odmoru, kada izlaze napolje“, naglasio je Kon.

Kako je rekao, moguće je napraviti plan koji će djeca možda bolje sprovoditi nego odrasli, samo je potrebno da se naviknu.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, Kon je naveo da se situacija nešto bolja, ali daleko od toga da je povoljna i stabilna.

„U pojedinim djelovima Srbije je nepovoljna situacija, u Beogradu prelazi iz nepovoljne u nesigurnu situaciju. Opada broj zaraženih, onih koji su sumnjivi na kovid 19. To je pokazatelj da je cirkulacija virusa smanjena“, naveo je Kon.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *