Kon: Pojava britanskog soja virusa jedan od razloga porasta broja zaraženih

0

Mjere koje su uvedene su nužne, jer je virus toliko u cirkulaciji da je sve više zaraženih ljudi koji kažu da ne znaju kako su se inficirali, da su poštovali preventivne mjere – nosili masku, poštovali distancu, vodili računa o higijeni, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Srbije Predrag Kon

Upitan da li su mjere pravovremene i da li je zadovoljan, Kon je rekao da o zadovoljstvu nema smisla govoriti u ovakvoj situaciji kada je veliki broj zaraženih i kada je sve zatvoreno.

– Pred školski raspust 18. decembra, donijeta je odluka da ne može više od 30 odsto skijališta da bude popunjeno. Ta odluka je razmatrana i donijeta na Kriznom štabu. Dopušteno je da skujaši mogu da skijaju, ali da se obezbijedi poštovanje mjera – naveo je Kon za TV Pink.

Ističe da je osim nepoštovanja mjera jedan od faktora zbog čega je došlo do naglog porasta broj zaraženih u Srbiji i to što se virus mijenja.

– Jedan od razloga zašto kreće porast broja zaraženih, kao što smo vidjeli u zapadnoj Evropi i Velikoj Britaniji, je pojava britanske varijante virusa, gde se virus do te mjere izmijenio i da je pokazao druga svojstva – brže se prenosi, izaziva ozbiljnija oboljenja – rekao je on.

Na pitanje zašto i niži razredi osnovne škole prelaze na onlajn nastavu i da li se povećava broj oboljele djece, on je naveo da su iskustva drugih zemalja da kada se pojavio britanski soj zaraza se spušta na mlađi uzrast, ali da ne izaziva teža oboljenja kod njih.

Predloge pojedinaca da vakcinisanim građanima treba dozvoliti da mogu da odlaze na koncerte u pozorišta, Kon je rekao da je taj predlog epidemiološki zanimljiv, primamljiv, ali etički neprihvatljiv.

– To je tema koja mora ozbiljno da se razmotri. To nije medicinski dio – rekao je on.

Izvor: novosti.rs

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.