Kon: Ne znam zašto je odložen Krizni štab, ali situacija se pogoršava

0

Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon izjavio je da se epidemiološka situacija pogoršava. On je rekao da još uvijek nije dobio poziv za sjednicu Kriznog štaba, ali da ne zna zašto.

„Imamo taj broj koji je prešao 4.000, što je za 500 više nego prošlog ponedeljka i što ukazuje da ovo i dalje najvjerovatnije raste. Pratićemo narednih dana, ali svakako nije stalo“, istakao je Kon, gostujući na RTS-u.

On je rekao da termin kada će biti sjednica Kriznog štaba obično dobijaju dan ranije, a da ga danas nisu dobili.

„Ne znam da odgovorim o čemu se konkretno radi, čekam da budem informisan“, naveo je Kon.

Naglašava da je medicinski dio Kriznog štaba davno zauzeo svoje pozicije i stav da na najmanje sedam dana treba uvesti mjere kakve su važile za vikend.

„To je ono što smo tražili. Jasno je da se to ne može baš jednostavno dobiti i da su stavovi iz političko-privrednog djela drugačiji“, naglasio je Kon.

Prema njegovim riječima, dvije stvari treba sprovesti paralelno — sprečavanje svih kontakata koji nisu nužni za život i što brža vakcinacija.

„O mjerama pričamo još od novembra mjeseca, da ne pričam sa čime se sve zakasnilo. Međutim, imate sasvim drugačije uglove gledanja. Izgleda da je jedini izlaz koji svi vide da prestane medicinski dio Kriznog štaba da funkcioniše. To je potpuno besmisleno“, ocijenio je Kon.

On je naveo da se postavlja pitanje zašto sjede tamo ako ih niko ne sluša.

„Zašto ostajemo? Iz jednostavnog razloga — jer smo potrebni. Druga je stvar da li nas slušaju ili ne slušaju. I dalje smo tu. Imate kolege koje su danima u crvenoj zoni. Odložen je krizni štab, to je istina. Zašto je odložen, ja trenutno nemam odgovor“, kazao je Kon.

Kon je ponovio da nema mjesta za kompromise i da je medicinski dio Kriznog štaba iznio svoje stavove.

„Mi smo potpuno jasno iznijeli argumente i ja nemam šta da pričam više. Nema tu posebne mudrosti. Hoćete da ratujem, hoćete da izađem napolje i da vičem? Šta se očekuje od nas iz medicinskog dijela? Ne mislim samo od strane vlasti nego od svih čije su oči uprte u nas“, kazao je Kon.

Kako je naveo, tužna je poruka koja se šalje medicinskom dijelu Kriznog štaba.

„Nije to samo poruka za građane nego i za nas. Šta je bolje? Da nas uopšte nema jer to je ono što većina želi? Mislim da to nije rešenje. Jedini način je uporno dalje insistiranje. Vrijeme prolazi, a vrijeme je vrlo značajan faktor“, ukazao je Kon.

Kon je istakao da je tamo gdje su bile najrigoroznije mjere došlo do pada broja zaraženih.

„Tužno je što sam u ovakvoj poziciji. Ne vidim razlog zbog kojeg je medicinski dio Kriznog štaba na tapetu. Nijedan povod nismo dali da budemo napadani sa svih strana, i od poslanika u Skupštini iz vladajućeg dijela i od opozicije, bukvalno od svih redom“, rekao je Kon.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.