Kompletna opozicija odgovorila Demokratama: Dogovarali se sa DPS-om, kolegama iza leđa!

0

Dogovor Demokratske partije Crne Gore (DPS) i Demokratske Crne Gore o formiranju radnog tijela za praćenje primjene zakonodavstva potpuno isključuje tehničku Vladu kao model implementacije dogovorenih rješenja i nadzora nad sprovodjenjem eventualno usvojenog izbornog zakonodavstva, vidi se iz DOKUMENTa, koji je u ime poslaničkog kluba Demokrata danas podnio Boris Bogdanović.

Na tu činjenicu, reagovale su kolege Demokrata iz redova opozicije koje traže da se po ovom pitanju odlasi lider te partije Aleksa Bečić i kaže da li je saglasan sa pomenutim amandmanima.

Danilović: Alternativa tehničkoj vladi je vlada Duška Markovića, a to je žalosno

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da ko odustane od zahtjeva za tehničkom vladom direktno sahranjuje svaku nadu opoziciji u susret sljedećim izborima.

„Alternativa tehničkoj vladi je vlada Duška Markovića, a to je žalosno. DPS sve ovo radi samo s jednim razlogom da izbjegne bojkot izbora i uspjeće u tome ako opozicija sama sebi iskopa jamu – a ne bi nam bilo prvi put. Nama iz UCG, i iz Posebnog kluba poslanika, niko neće ispostavljati gotova rješenja, niko, bez obzira na adresu koja nudi rješenje“, rekao je Danilović za portal IN4S.

Dodaje, da će se danas o tome svi na Plenumu izjasniti, te da će to pitanje biti razriješeno.

„Bili smo 100 posto u pravu kada ni prošli put nismo ušli u Odbor za pripremu izbora. Od svega je napravljena farsa. Upozoravali smo da će se to dogoditi i ostati van takve političke pijace“, ocjenjje Danilović.

Damjanović: Čuo da su u dogovorenom aranžmanu sa DPS-om, Demokrate odustale od zahtjeva za tehničkom vladom

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, kazao da je, takođe, čuo da su u dogovorenom aranžmanu sa DPS-om, Demokrate odustale od zahtjeva za tehničkom vladom.

„Čuo sam za te indicije i ako se one potvrde, a znaćemo danas nakon završetka sjednice Skupštine, moj stav i kolega iz Posebnog kluba poslanika će biti isti kao i kad je obrazovan Odbor. Isti nismo podržali, upravo zbog činjenice da tu odluku nije pratio politički sporazum o obrazovanju tehničke vlade, koju sam tada u ime kluba jedini tražio, a kasnije su se pridruzile i ostale kolege, što je i potvrđeno u aprilu potpisima svih 39 opozicionih poslanika Sporazuma o budućnosti“, kaže Damjanović za naš portal.

Vučurović: Osnovano sumnjam da su oni pregovarali sa DPS- om, čak i tokom trajanja protesta

Iz Demokratskog fronta, pak, kažu da je jasno da su DPS i Demokrate imale dogovor i usaglašavanje stavova, i da to odavno traje.

„S obzirom na sve što je ispostavljeno, osnovano sumnjam da su oni pregovarali sa DPS čak i tokom trajanja protesta, što je zaista ravno ponašanju nekadašnje Pozitivne Crne Gore. Sve je bilo jasnije kada nisu htjeli da budu zajedno sa ostalima iz opozicije na trgu, da su imali svoje odvojene akcije na protestima, da su time radili na razbijanju istih“, objašnjava za naš portal poslanik DF Jovan Vučurović.

Iz te pozicije, dodaje naš sagovornik, prirodno je da su došli u poziciju da im partneri sada budu DPS i SD.

„Takođe, mi smo svjedoci njihovog problematičnog ponašanja i oko temeljnih identitetskih pitanja, ćutanja i skrivanja u trenutku dok traju napadi na SPC, na druge vrijednosti našeg naroda i tradicionalne Crne Gore. Podsjećam, oni čak prošle godine nisu htjeli da osude slanje predstavnika vlasti Crne Gore na obilježavanje zločinačke Oluje“, pojašnjava Vučurović.

SDP: Šta je motivisalo Bogdanovića da predloži amandmane?

S druge strane, iz Socijaldemokratske partije kažu da ne žele da vjeruju da bi bilo ko iza leđa kompletne opozicije dogovarao bilo što sa DPS-om i SD-om vezano za proces izmjena izbornog zakonodavstva.

„SDP je uvijek do sada insistirala na širokom dijalogu vlasti i opozicije koji bi, naravno, bio otvoren za javnost i koji bi uključivao sve opozicione aktere. To smo i pokazali u okviru dijaloga koji je doveo do formiranja tehničke Vlade pred prošle parlamentarne izbore“, kazali su za portal IN4S iz ove partije.

Dodaju, da javnost s razlogom očekuje da Aleksa Bečić saopšti, je li saglasan sa amandmanima Borisa Bogdanovića i objasni čime su oni motivisani.

„Šta je motivisalo Bogdanovića da predloži amandmane koji u suštinskim stvarima znače pogoršanje za opoziciju i sa kim su ti amandmani dogovoreni, pošto sa opozicijom nijesu ni razgovarali? Šta će Aleksa Bečić učiniti ako DPS i Brajović prihavte Bogdanovićeve amandmane čime će se pokazati da su napravili dogovor iza leđa opozicije? Uprkos dosadašnjim neslaganjima, ne vjerujemo da Aleksa Bečić iza leđa opozicije pravio dogovore sa Brajovićem, pa ga pozivamo da javnosti pojasni šta je cilj Bogdanovićevih amandmana i poziciju Demokrata“, zaključili su u SDP-u.

Joković: Želim da vjerujem da će Demokrate sve dogovore prvo voditi sa opozicijom

Sličnog stava je i lider Socijalsitičke narodne partije Vladimir Joković koji smatrea da taj dogovor nije tačan, te da je to nemoguće imajući u obzir retoriku Demokrata a znajući da su nastali iz SNP gdje je uvijek poštovala data riječ.

„U ovo me, još više uvjeravaju potpisi njihovih poslanika, generalnog sekretara i predsjednika pred građanima tokom protesta. Želim da vjerujem da će Demokrate sve dogovore prvo voditi sa opozicijom pa tek poslije usaglašenih stavova jedinstveno pregovarati sa DPS-om“, rekao je Joković za portal IN4S.

Podsjetimo, ranije je Sporazum o budućnosti poptisalo 39 poslanika, koji su tražili tehničku Vladu, među njima i Demokrate, a jedini koji je ovu ideju odbijao je bio DPS.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.