Komedija u Podgorici: Odbili ga za posao stražara jer nije donio uvjerenje da zna crnogorski jezik!

14

Zavod za transfuziju krvi Crne Gore odbio je prijavu Podgoričanina Milana Bandovića za posao zaštitara u toj ustanovi zbog nepoznavanja tzv. crnogorskog jezika u mjeri u kojoj omogućava osnovnu komunikaciju.

Zbog nedostavljanja uvjerenja o poznavanju tzv. crnogorskog jezika koje izdaje licencirani organizator (Ispitni centar Crne Gore) Bandovićeva prijava je odbijena.

Zbog te odluke Bandović je podgoričkom Osnovnom sudu je podnio žalbu na rješenje u kojoj je naveo da nepoznavanje crnogorskog jezika ne može biti dovoljan razlog za njegovo diskvalifikovan u procesu selekcije za posao zaštitara, posebno ako se uzme u obzir da je podnosilac zahtjeva rođen u Crnoj Gori i posjeduje crnogorsko državljanstvo.

Bandović: Više od pola vijeka pričam srpskim jezikom, nemam namjeru da polažem crnogorski i učim tri nova slova

Milan Bandović je izjavi za naš portal izjavio da od rođenja govori srpskim jezikom i da nema namjeru da polaže crnogorski jezik u Ispitnom centru. Smatra da i bez tog uvjerenja na poziciji zaštitara može valjano komunicirati maternjim srpskim jezikom.

– Pedeset i kusur godina pričam srpski jezikom i zaista nemam namjeru da polažem crnogorski jezik. Pored svih diploma i dokumenata koje sam dostavio, da sada polažem crnogorski jezik i učim nova slova nije mi padalo na pamet. Na osnovu dosadašnjeg životnog iskustva zaključujem da prilično dobro govorim maternjim jezikom za pokrivanje pozicije zaštitara i da mi za to nije potrebno uvjerenja od nadležnog organa. To je čista smijurija i farsa koja služi samo punjenje budžeta. Ispade na kraju da sam stranac koji ne zna osnove jezika kojim priča od svog rođenja – kazao je Bandović.

Nastavak jezičke diskriminacije: U službenoj upotrebi u Crnoj Gori je i srpski jezik!

Slučaj odbijanja gospodina Bandovića predstavlja nastavak jezičke diskriminaciji građana koji većinski govore srpskim jezikom. Polaganje ispita za uvjerenje o poznavanju tzv. crnogorskog jezika koji je vještački izveden iz srpskog nema nikakvu svrhu osim punjenja budžeta, jer svako uvjerenje za poznavanje ovog izmišljenog jezika se plaća.

Logično je da osoba koja je rođena u Crnoj Gori poznaje i zna da komunicira čak i na lažnom Čirgićevom crnogorskom jeziku, međutim, nadležnima je očito važnije da od ovog opljačkanog prilično naroda uzima novac za svakojake gluposti, pa i ovu koja vrijeđa zdrav razum.

U državi u kojoj je biti Crnogorac postala lukrativna profesija, kranje je licemjerno zahtijevati od građana da plaćaju uvjerenja za poznavanje lažnog jezika čijim vještinama su ovladali još u osnovnoj školi kada se taj isti jezik zvao pravim imenom koji su uzaludno pokušali protjerati iz Crne Gore DPS i njegovi sateliti tokom kulturocida sprovođenog u prethodnih 20-ak godina.

14 Comments
 1. Vuk Karadžić komentariše

  Nema toga jezika.To je samo novogovor.

 2. Bosiljka komentariše

  Nista tu nije cudno! U serbistanu đeca moraju da pisu samo cirilicom . Pa ce i ovo veliko dijete morati nauciti crnogorski, jer spc ne izdrzava porodice koje nemaju djecu hmm

  1. Dr Kajtel komentariše

   Bosiljka, obuj nešto.
   Prehlada ti je od mozga načinila surutku.
   Hoće s noga sve da povuče

  2. Srbijanka komentariše

   Ne izmisljaj

 3. Lale komentariše

  Ustaštvo. Nadam se da ce se najbolji advokati naci da ga zastupaju

 4. Laki komentariše

  UKRAINA =CRNA GORA

 5. Q komentariše

  Nacišovinisti iz URA diktiraju te diskriminatorne radnje.Našto vam lići Adžić nego na šovinistu.

  1. Idriz Muratović ,Niksic komentariše

   Na bidon.

 6. Q komentariše

  Oče kako ne,ima onih koji ispunjavaju uslove za stalni radni odnos pa im se to uskračuje od strane borda direktora iz URA ,SNP zarad interesa Žarka Rakčevića pa ne možes nikome da se žališ jer nemaš gdje,deset puta da se obratiš ministarstvu rada nema odgovora jer i tami sjede URAši.

 7. ...? komentariše

  FAŠISTI !

 8. Davor komentariše

  To ne postini
  Moramo se boriti za nas jezik
  Pa kralj Nikola je rekao da je nas jezik
  Srpski

 9. Pravda komentariše

  Mene nijesu ni razmatrali dokumentaciju koju sam uredno poslao na konkurs, zato što sam završio postiplomske specijalističke studije, a oni tražili trogodišne školovanje (bečelor diplomu). Po njima nijesam ispunjavao uslove oglasa, zato što imam više škole nego što oni traže. U pitanju je EPCG.

 10. Sebastijan komentariše

  Zaostavština od ustaša.

 11. др komentariše

  To sa tim potvrdama o znanju jezika koji ljudi govore od rođenja je čisti fašizam plus pljačka, nego to dvoje uvijek idu zajedno. Ali proći će i ova sprdnja zvana „crnogorski jezik“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.