Kombinatorika: Branislav Nedimović mogao bi da bude potpredsednik nove vlade!

0

Prvi sa izborne liste “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kako sada stvari stoje, mogao bi da bude potpredsednik nove vlade – nezvanično saznaju “Novosti”.

Ovo je još jedna u nizu kockica, koje se sklapaju pred formiranje kabineta u Nemanjinoj 11, što se očekuje u danima posle povratka državne delegacije sa razgovora sa Prištinom u Vašingtonu 4, odnosno Briselu 7. septembra.

Nedimović je dugo vremena slovio za ozbiljnog kandidata za fotelju premijera, a ta verzija je osnažena upravo odlukom da on bude na čelu spiska kandidata za poslanike sa kojim su naprednjaci izašli pred birače. Ipak, pošto je gotovo izvesno da će najjaču poziciju u izvršnoj vlasti zauzeti Ana Brnabić, Nedimoviću se smeši potpredsedničko mesto, s tim što se još ne zna da li bi sa tog položaja nastavio da vodi portfelj poljoprivrede gde je imao zapažene rezultate.

Nezvanično, u Vladi ostaje i Zorana Mihajlović, ministarka infrastrukture, saobraćaja i građevine. Ona bi u novoj podeli karata mogla ponovo da dobije resor energetike. Njeno sadašnje ministarstvo, s obzirom na to da pokriva veliku oblast, moglo bi biti podeljeno na dva. U tom slučaju, najbliži rukovodećem mestu za građevinu je Marko Blagojević, sadašnji direktor Kancelarije za javna ulaganja.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković mogla bi se preseliti u Vladu na mesto ministra kulture. Ona je za ovaj resor bila viđena i u podeli posle prošlih izbora 2016. godine, a sada bi mogla i postati ministarka. Iako nikada nije želela da potvdri da joj je to i želja, više puta je isticala da je ovaj resor zanima, pa je i pokrenula akciju “Umetnost koja čeka pravdu”, kako bi se pronašlo još neko od nestalih dela iz parlamenta, u noći petooktobarskog prevrata.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, blizu je mesta ministra pravde.

– Ne znam gde me sve nisu selili prethodnih dana. Ja sam, izgleda, kao “ol araund” igrač. Niko sa mnom nije pričao ni o jednom mestu na bilo kom nivou, a nadam se da ću biti kandidat za gradonačelnika Novog Sada – rekao je Vučević o “javnom kadriranju”.

Iako karte još nisu podeljene u Vladi će verovatno biti i ministri odbrane Aleksandar Vulin, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i zdravlja Zlatibor Lončar, a ministarski staž završavaju Jadranka Joksimović (bez portfelja za EU) Vanja Udovičić (sport), Zoran Đorđević (rad i socijalna politika), Vladan Vukosavljević (kultura), Slavica Đukić Dejanović (populaciona politika), Branko Ružić (državna uprava), Goran Trivan (ekologija)…

Ukoliko SPS i SNS nastave saradnju, najviše šanse za ostanak imaju šef diplomatije Ivica Dačić i ministar energetike Aleksandar Antić. Prethodnih dana se spekulisalo da je među modelima za novu vladu i koncentraciona, gde bi iz koalicije oko SNS, bili i SVM, SPS i SPAS. Kako sada stvari stoje, predsednik Aleksandar Vučić je bliži odluci da novi tim ipak bude koalicioni i da u njemu budu socijalisti ili Šapićeva stranka. Prošle nedelje formirana je vlast u brojnim opštinama na lokalu i gotovo svuda su SNS i SPS formirale vladajuću koaliciju. Taj trend je naročito uočljiv u Vojvodini.

MARIJA UMESTO MAJE U SKUPŠTINI

ZA naslednike Gojkovićeve na mestu predsednice Narodne skupštine najviše šanse ima troje poslanika. Među njima su šef kluba SNS Aleksandar Martinović, njegov zamenik Vladimir Orlić, ali i Marija Obradović. Plan je da na istoj sednici bude izabrano rukovodstvo parlamenta i Vlada. Rok za izbor ministara i predsednika Vlade ističe 2. novembra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.