Koji kućni uređaji mogu da špijuniraju?

0

Internet, čiji je cilj poboljšanje kvaliteta našeg života, razvija se sve većom brzinom. Međutim, uporedo s tim dolazi i niz sajber pretnji, upozoravaju stručnjaci. Primjer ove teorije bila bi atipična funkcionalnost nekih kućnih uređaja.

Frižideri sa ekranima, kuvala sa modulima za internet vezu, televizori sa kamerama … ovo je samo jedan dio čudne simbioze savremenog svijeta tehnologije, objašnjava za agenciju „Prajm“ Pavel Mijasojedov, direktor kompanije „Intelektualna rezerv“.

Generalno, to su svi uređaji koji se kontrolišu glasom, primaju slike od svojih vlasnika i šalju sve ove podatke na udaljene servere, gdje se izvršavaju proračuni, na primjer za kontrolu osvjetljenosti pametnog svijetla ili za prikazivanje recepta na ekranu frižidera.

„Trenutno postoji rizik da će biometrijski podaci ili informacije korisnika biti presretnuti tokom prenosa ili će hakeri napasti server. Iz tih podataka haker može mnogo da otkrije o nekoj osobi. Ali ovo nije najveći rizik koji pametni kućni uređaji donose u naš svijet“, kaže Mijasojedov.

Stručnjak dodaje da su još opasnija zvona, pametne sijalice, senzori pokreta, kamere i mikrofoni povezani na internet koji omogućavaju praćenje aktivnosti u domu sa bilo kog mjesta u svijetu u realnom vremenu. Uključivanjem pametnih sijalica pokretom u različitim prostorijama mogu se otkriti informacije o kretanju osobe po stanu, a po senzoru na vratima – kada ga je napustila. U nekim slučajevima, soba može potpuno da se blokira spolja, što stvara ozbiljnu opasnost po život i zdravlje.

Sve ovo vašem partneru može otkriti kako i s kim provodite vrijeme, a lopovu će prikazati najprikladniji trenutak za ulazak u stan.

„Napredak u zaštiti uređaja od neovlašćenog pristupa, naravno, postoji. Ali danas na polju interneta postoji veliko zaostajanje u pogledu bezbjednosti. Ni proizvođači ni nezavisne kompanije ne nude antivirusnu i dovoljno pouzdanu zaštitu“, ukazuje stručnjak, savjetujući ljude da ne zavise u potpunosti od električnih uređaja i da u na njih ne postavljaju previše informacija.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.