Kojčić: Vučićeva politika nije iluzija i ima unisonu podršku Srba koji su od 90-ih pocijepani u nekoliko država; Radijus autoriteta Srbije je dopro do većine čovječanstva

0

Svesrpski sabor je pokazao da politika koju njeguje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije iluzija i da ima unisonu podršku Srba koji su od devedesetih pocijepani u nekoliko država, ali nikad jedinstveniji u identitetskim i koordinacionim sponama, ocijenio je za Politiku politički filozof Dragoljub Kojčić.

Kojčić nema dilemu da Srbija predstavlja zdravo jezgro Balkana.

– U regionu zapadnog Balkana Srbija ima ključnu političku, ekonomsku i kulturnu ulogu. To su tri bedema srpske suverenosti ali i kost u grlu onih koji spletkare i pletu nečasnu mrežu oko nas. Srpski sabor je pokazao da takva politika nije iluzija i da ima unisonu podršku Srba koji su od devedesetih pocijepani u nekoliko država, ali nikad jedinstveniji u identitetskim i koordinacionim sponama. Upravo zbog toga Srbija može da njeguje principe uvažavanja svih etničkih zajednica, dok se zemlje u okruženju ponašaju diskriminatorno prema pripadnicima našeg naroda. Ali Dejtonski sporazum nema alternativu ako građani Federacije BiH prepoznaju miran i prosperitetan suživot kao svoj najvažniji interes. Srbija je zdravo jezgro Balkana. Ovaj sabor je pokazao kojoj politici srpski narod vjeruje i daje bezrezervnu podršku – poručio je Kojčić.

On je naglasio da je Aleksandar Vučić u najkomplikovanijim okolnostima za Srbiju sačuvao vitalne nacionalne interese i pogurao zemlju putem uspona koji nema presedana.

– Njegova politika pružila je nadu ljudima da je ostvarivo ono što se obeća. Od mnoštva nekadašnjih obećanja i fraziranja da Srbija ulazi 2007. godine u Evropsku uniju, da ćemo 2008. godinu, usred Enron ekonomske krize, da iskoristimo za napredak, pokazalo se da nema ništa. Spoj nepokolebljivog patriotizma i pragmatičnog i realističnog izvođenja te ideje donijelo je opipljive rezultate. Ali i principijelno ponašanje pred međunarodnom zajednicom koja je već odavno poljuljana u orijentaciji šta je istina, šta je pravo i šta je pravda, srpski glas čuo se kao poslednje utočište smisla naspram trikova. Koliko god je to, što bi rekao Skot Pek, put kojim se ređe, i da dodamo teže ide, to je jedino oruđe za našu zemlju, ali i uzor za sve narode koji su željni autonomije. Zaista, ako ovaj svijet neće da iščezne u nuklearnoj prašini, upravo principi na kojima Vučić zasniva svoju politiku predstavljaju temelj budućnosti čovječanstva. Nije bitno kolika je Srbija zemlja, ali je radijus njenog autoriteta dopro do većine čovječanstva. Zar će to spinmajstori naših protivnika moći da sakriju? – podvukao je Kojčić.

Na pitanja zašto je Srbija odjednom izložena brojnim pritiscima, od rezolucije u Srebrenici, pokušaja prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope i prijema Prištine u parlamentarnu Skupštinu NATO-a i da li postojeće garniture u Americi i Evropi pokušavaju da završe posao na Balkanu prije američkih izbora, Kojčić odgovara:

– Strukture svjetske moći odavno se ne zasnivaju pravdi, činjenicama i na pravu. Sve je izvrgnuto naopačke, počevši od prećutkivanja „Oluje”, bombardovanja naše zemlje 1999, priznavanja takozvane države Kosovo, tvrdnji o demokratskoj i pravnoj kvalifikovanosti Prištine za članstvo u Savjetu Evrope… Izbori za Evropski parlament pokazali su da su bili opravdani strahovi administracija u nekim zemljama članicama da će doći do barem djelimične promjene u nekim segmentima politike prema Srbiji. Oni koji su imali obaveze prema albanskim lobistima i dugogodišnjim apanažama koje su odatle stizale gledaju da se razduže dok su na vlasti. Američkim izborima možda započne istorijski ciklus u kome će naša spoljna politika imati nove prilike, a gore od ovoga što trpimo tri decenije ne može biti – konstatovao je Kojčić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.