Ko je Veselin Vukotić: Bio sa sinom Jovanom kada je navodno pucao na Tamaru Zvicer

0

Ubijeni Veselin Vukotić sa svojim sinom, šefom škaljarskog klana Jovanom Vukotićem, držao je restorane u kotorskom starom gradu. Bio je prisutan i kada je njegov sin, kako tvrdi crnogorska policija, pokušao da ubije suprugu šefa suparničke ekipe.

Nešto prije devet sati uveče u naselju Dobrota u Kotoru u subotu je ubijen Veselin Vukotić. Kako navodi crnogorska policija, nepoznata osoba ispalila je u njega više hitaca, nakon čega je prevezen u bolnicu u Kotoru gdje je podlegao povredama.

Šezdesetdevetogodišnji Veselin Vukotić je otac Jovana Vukotića koga bezbjednosne službe Srbije označavaju kao vođu škaljarskog klana koji se bavi međunarodnim švercom kokaina. Istom klanu prema tvrdnji bezbjednosnih službi pripada i njegov drugi sin Igor, za koga nije poznato gdje se trenutno nalazi.

Škaljarski klan već je godinama u ratu sa rivalskim kavačkim klanom iz istog grada, Kotora. Do sukoba je došlo 2014. godine kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu.

Sukobu ova dva klana priključile su se sve druge bitne kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore, a mafijaški rat odnio je desetine života na obje strane.

Na strani „škaljaraca“ je grupa čuvenog srpskog kriminalca Luke Bojovića, dok je uz „kavčane“ ekipa ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi – poznata po tome što ima veze u državi.

Posljednjih godinu dana ubijeno je više „škaljaraca“, a zanimljivo je i da su srpska policija i tužilaštvo hapsili uglavnom pripadnike ove grupe. Prorežimski mediji, posebno „Informer“, objavljivali su članke u kojima su optuživali pripadnike škaljarskog klana da predstavljaju prijetnju po porodicu predsjednika Aleksandra Vučića.

Napadi na članove porodica

Ubistvo Veselina Vukotića ne iznenađuje s obzirom na to da su u ovom ratu kriminalci jedni drugima već ubijali članove porodica.

On je sa sinom Jovanom, šefom škaljaraca, vodio poslove u Kotoru – restoran „Kantun Konoba“ i kafić „Siemper“ koji se nalaze u samom srcu starog grada.

Veselin je bio i vlasnik kompanije „Montestar Poker“, osnovane 2011. godine, koja se bavila internet klađenjem. Posjedovao je više nekretnina u Kotoru i Podgorici.

Viđan je u Beogradu kada je dolazio da prati suđenje sinu.

Jovan Vukotić, koji je u izvještajima obavještajnih službi označen kao vođa škaljaraca, uhapšen je u septembru prošle godine u Turskoj po potjernici koju je za njim raspisala Grčka zbog sumnje da je umiješan u šverc oko 135 kilograma kokaina.

Kod njega je prilikom hapšenja pronađen lažni pasoš.

Umjesto da ga izruči Grčkoj, Turska je Vukotića protjerala u Srbiju gdje je osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je koristio falsifikovani pasoš.

Kada je saslušan u Srbiji, Vukotić je negirao da je vođa škaljarskog klana i ispričao je da je koristio lažni identitet jer su policijski funkcineri iz Crne Gore dojavljivali podatke o njegovom kretanju neprijateljima.

„Prodavane su informacije o mom kretanju kriminalnim grupama, zbog čega sam jednom čak izbjegao smrt“, rekao je on.

Grčki pravosudni organi tražili su od srpskog tužilaštva da otvori istragu protiv Vukotića zbog učešća u švercu droge, međutim, ono još nije donijelo konačnu odluku u ovom slučaju.

U međuvremenu u Crnoj Gori, Vukotić je osumnjičen i da je učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova kavačkog klana – Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

U martu je crnogorska policija podnijela još jednu krivičnu prijavu protiv njega sumnjičeći ga za pokušaj ubistva Tamare Zvicer, supruge Radoja Zvicera, jednog od vođa suparničkog kavačkog klana. On je, navodno, svojim automobilom prepriječio put kolima Tamare Zvicer i pucao iz pištolja u nju. U tom trenutku sa njim se u kolima nalazio i njegov otac Veselin Vukotić, dok je sa Zvicer u kolima bila njena maloljetna ćerka.

Veselin Vukotić je crnogorskim medijima ranije izjavio da je u vrijeme napada na Tamaru Zvicer njegov sin bio 1000 kilometara daleko, kao i da je on sa bio sa porodicom.

Protiv Jovana Vukotića se u Crnoj Gori vodi i istraga za utaju poreza.

(Krik.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.