Ko je uhapšeni Slavko Stojanović, direktor policije koja je na protestima 2015. brutalno prebijala građane

4

Slavko Stojanović kojeg su službenici Specijalnog policijskog odjeljenja uhapsili jutros (18. novembra), od 1982. godine je neprekidno radio u sistemu bezbjednosti i napredovao od zvanja policajca, preko šefa saobraćajne policije, do direktora policije.

U junu 2013. godine Vlada Crne Gore je imenovala Stojanovića za direktora policije, na predlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića.

U mandatu Slavka Stojanovića, od kraja juna 2013., u Crnoj Gori se desilo 18 nerasvijetljenih ubistava. Ubijeni su Armin Muša Osmanagić, Stefan Đukić, Saša Marković, Darko Bugarin, Ivan Lopičić, Vinetu Strugar, Milutin Radović, Milorad Tamburić, Aleksandar Bra-jović, Goran Đuričković, Radovan Matović, Srđan Vlahović, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Božidar Tomašević, Željko Vukoslavčević, Slavko Peković i Dalibor Đurić.

Govorilo se da je policija za makar trojicu ubijenih (Osmanagić, Đuričković i Đurić) imala pravovremenu informaciju o tome šta im se sprema, ali ubistva nisu spriječena. Konačno, Dalibor Đurić je ubijen u zatvoru.

Stojanović je takođe bio direktor policije tokom velikih protesta Demokratskog fronta. Stojanović će ostati upamćen kao direktor policije koja je brutalno razbila proteste slobodnih građana Crne Gore, po mnogima prekoračivši svoja ovlašćenja.

Podsjećamo, brojni građani su se obratili zdravstvenim institucijama na pomoći zbog prekomjerne upotrebe suzavca, zbog kojeg je mnogim građanima pozlilo, a pojedini su i bili ranjeni, po njihovim tvrdnjama, gumenim mecima.

Slavko Stojanović, uglavnom, nije saopštio ko je – od njegovih potčinjenih – komandovao, a ko batinao: Mija Martinovića, Marka Rakočevića, Andriju Račića, Branimira Vukčevića, Darka Šćepanovića, Momčila Baranina… Govorio je da nije informisan.

Nakon što je prestao da obavlja funkciju direktora policije u septembru 2018. Vlada Crne Gore čiji je premijer bio Duško Marković imenovala je Stojanovića za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Dužnost sekretara Vijeća obavljao je od 30. novembra 2014. godine dr Veselin Veljović, koji je 30. jula 2018. imenovan na dužnost direktora Uprave policije.

Očekuje se da Stojanović danas bude saslušan u SDT-u.

4 Comments
 1. Davor komentariše

  Hvala bogu

 2. Boska komentariše

  Nisam znala da je Raško predložio Slavka, pa onda ujedinjeni sa nekim mračnim tipovima onim bojnim otrovima i batinama na narod 2015!!!

 3. POZDRAV IZ TREBINJA komentariše

  KAD SU VEĆ DOLAZILI U NK DA HAPSE ŠTO NE POVEDOŠE DUŠKA I RADOVANA NIKŠIĆKE SMRADOVE ŠTO SU KOMANDOVALI RAZBIJANJU DEMONSTRACIJA

 4. Lada komentariše

  Treba ispitati i njegovog šefa kabineta Petra Krstajica

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.