Ko je sve umiješao prste u situaciju u Bjelorusiji

0

Rusija smatra ponašanje SAD i jednog broja evropskih država prema situaciji u Bjelorusiji kao otvoreno miješanje u unutrašnje stvari te zemlje. Dokaza za ovu tvrdnju ima više nego dovoljno.

„Vidimo šta rade baltičke države, šta radi Poljska i cio niz drugih država EU. Čak i NATO. Vidimo stav SAD. Mi to kvalifikujemo kao miješanje u unutrašnje stvari suvjerene države. Imamo više nego dovoljno dokaza za to“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Ona je dodala da javni poslenici Bjelorusije koji žele da stupe u kontakt sa Rusijom mogu se obratiti ruskoj ambasadi u Minsku. Stav Rusije je jasan.

„Nemiješanja u poslove suverene države je osnova naše spoljne politike. Mi je na toj osnovi i gradimo i realizujemo, što je dokazano godinama iza nas. Međutim, stvar je tome što mi imamo posebne odnose sa Bjelorusijom i, naravno, imamo određene obaveze…. To nije pitanje miješanja ili ne miješanja, već saradnje sa državom, za legitimnom vlašću koje je zasnovano na pravnoj osnovi“, rekla je Zaharova .

Podsjetimo, u Bjelorusiji već više od dvije nedelje traju protesti opozicije, koji su izazvani rezultatima predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska, koja je inače ubrzo posle izbora otišla u Litvaniju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.