Ko je sve protiv Rezolucije o genocidu u Jasenovcu: Milatović, Marković, URA, DPS i sateliti…

0

Brojni političari u Crnoj Gori oglasili su se povodom Rezolucije o genocidu u Jasenovcu a mnogi za koje građani nikad ne bi rekli da bi bili te političke provinijencije, su pokazali da Rezoluciju ipak ne podržavaju i idu na noge zvaničnom Zagrebu koji se oštro protivio Rezoluciji koja je usmjerena samo protiv onih koji su te stravične zločine i počinili.

Tako je jedan od prvih koji su se oglasili bio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je isprva kazao da mu je žao što je partija koju je stvarao i koja je imala presudnu ulogu u rušenju bivšeg režima danas postala politička marioneta. MIlatović ipak prenebregava činjenicu da njegova nekadašnja partija nije ni postojala niti je učestvovala na izborima 30. avgusta već da su pobjedu odnijele koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo. Aktuelni premijer Milojko Spajić je tada podržavao koaliciju ZBCG i učestvovao u kampanji dok se Milatović pojavio tek nakon izbora i postao ministar ekonomskog razvoja.

Milatović je pošao i korak dalje i kazao da je razgovarao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

„Složili smo se da je naša obostrana dužnost da se sa pijetetom sjećamo svih žrtava genocida u Jasenovcu; a ne da politički trgujemo i žrtvama i zločinom, koji niko ne poriče i čije se godišnjice već decenijama zvanično obilježavaju. Na vanjskopolitičkom planu, prioritet Crne Gore su dobrosusjedski odnosi i EU integracije. Republika Hrvatska je naš prvi EU susjed, zato posebnu pažnju moramo posvetiti očuvanju dobrih međusobnih odnosa“, napisao je Milatović na X-u, objavljujući fotografiju sa hrvatskim predsjednikom.

I Duško Marković istovjetnog stava

Lider Stranke Evropskog pokreta (SEP) Duško Marković kazao je da su usvajanjem rezolucije o Jasenovcu, aktuelna većina i Vlada Crne Gore „ponovo, slijedeći tuđe interese, urušili ugled Crne Gore i ugrozili dobre odnose sa našim susjedom Hrvatskom“.

„Svjedočio sam velikoj podršci Hrvatske našoj evropskoj ambiciji, posebno sarađujući sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Stranka Evropskog progresa će uraditi sve da sa drugim evropskim i građanskim snagama povrati ugled i poziciju Crne Gore, i osnaži dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom“, napisao je Marković na nalogu na mreži X.

Na istoj liniji i DPS, SD, URA, SDP…

Lider DPS-a Danijel Živković je kazao prilikom skupštinskog zasijedanja da će „Crna Gora nastaviti da srlja“ sa ovom vladajućom većinom.

„Ono što ja hoću da kažem da su se danas čule nekolike obmane kako opozicija ne može da kaže da se u Jasenovcu desio genocid. Evo ja kažem da jeste. Hoćete i dalje da targetirate DPS da je anti-srpska, pa da na tome gradite politiku. Zašto poslanik Miodrag Laković ne želi da kaže šta je govorio na klubu poslanika PES-a? Nemojte da ćutite, pokažite integritet. Rezolucija o Jasenovcu je stavljena da bi Mandić ostao predsjednik Skupštine. Vi ste (obraćajući se Mandiću) Vučiću obećali da ćete izaći iz Vlade ako ova rezolucija ne prođe“, poručio je Živković i podsjetio šefa parlamenta da je on Rezluciju u Srebrenici nazvao anti-srpskim činom.

Predsjednik DPS-a je istakao da je Mandić „ideološki tvorac parlamentarne većine“, te da ostali poslanici većine „znaju da će taj čin zaustaviti evropski put, ali da je neophodno izaći u susret šefu parlamenta“.

Govoreći o premijeru Milojku Spajiću, Živković je kazao da je on pristao na sve što je od njega tražio Mandić, ali da će se „neko tome ispriječiti“.

Adžić: Nešto će morati biti kompenzovano zbog ove Rezolucije

Filip Adžić (URA) istakao je da se opet vraćaju teme prošlosti te da URA neće učestvovati u trgovini žrtvama.

On je kazao da će zbog ove Rezulucije CG morati da nešto kompenzuje, pa bio to dio teritorije ili nešto drugo.

Poslanik SD-a Branislav Nenezić je konstatovao da „danas nije prijatno biti u parlamentu“ zbog riječi koje je jedan kolega uputio drugom kolegi, kao i zbog toga što je „jedan dio vladajuće većine žrtve trulog kompromisa“.

„Čuli smo da je rezolucija dio ideologije. Postavlja se pitanje zašto se čekalo osam mjeseci. To je zbog toga što se čekao blgoslov od onoga ko ne želi CG u Evropi. Drugi cilj diskusije i amandmana je borba za srpsko glasačko tijelo. Niko od nas nema pravo da ospori zločine, ali nas ovo ne vodi u budućnost. Koja nova rezolucija čeka poslanike u Crnoj Gori?“, kazao je on.

Nikola Janović (DPS) je istakao da „Vlada čisti pod Skupštinom“ jer ministri ne dolaze u parlament.

„Ono što treba da se kaže o rezoluciji je da niko ne psori to. Učili smo to u školama. Mi kažemo da je bio genocid u Jasenovcu i Srebrneici, a Vi kažete da nije u Srebrenici. Skupština Srbije neće da donese Rezoluciju o Jasenovcu, da ne bi ugrozila evropski put, a mi to radimo. Postavljam pitanje premiejru da li će odgovarti ukoliko to ugrozi naš evropski put“, poručio je poslanik DPS.

Mugoša je rezoluciju nazvao „rezolucijom za očuvanje fotelja“.

„Zarad ostanka u Vladi pojedini savijaju svoju kičmu i postaju potpuni politički beskičmenjaci. Pojednima ovo nije padalo na pamet da ovo predlože do sad, a PES će ovo uraditi da bi sačuvao vlast“, kazao je Mugoša i dodao da u svojoj porodici i okruženju ima veliki broj Srba, te da će „političkim predstavnciima Srba ova rezolucija da omogući apanaže i direktorska mjesta, a da će građani koji se izjašnjavaju Srbi ostati u teškim materijalnim uslovima crnogorske ekonomske situacije“.

On je kazao da „građani shvataju o kakvoj se prevari sa njihovim osjećanjima radi“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.