Ko je šefica Operativnog štaba NKT-a: Miranovići su vlasnici su 4 stana, 3 kuće, vikendice i tri mercedesa!

0

Ko je šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja koronavirusa i članica Savjeta DPS-a dr Vesna Miranović?

Dr Miranović, jedna od funkcionerki DPS kojoj se „našlo mjesto“ u NKT koje je od početka pandemije KOVID-19 sebe postavilo iznad Ustava i zakona Crne Gore.

Sve preporuke, mjere, kasnije i naredbe koje je Vlada komunicirala prema javnosti i prije nego što je u Crnoj Gori proglašena epidemija novog koronavirusa, pripisivane su Nacionalnom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) i ono se pod tim nazivom pominje u svim Vladinim saopštenjima od početka marta i kasnije.

Ipak, netrasparentnost je ono što je glavna karakteristika, ovog Vladinog tijela, kako o datumu formiranja, tako i o članovima, koji ga čine.

Iz Demokratskog fronta objavili su dokument – rješenje o formiranju NKT, prema kojem je to tijelo formirano tek 30. marta, iako je u danima prije toga, donijeto više naredbi u cilju sprečavanja novog koronavirusa.

IN4S je više puta pisao pitanja Vladi u vezi sa formiranjem tog tijela – kad je formirano, na osnovu koje odluke, ko su članovi… Iz Vlade nikad nisu odgovorili na ta pitanja. Prvi put, informacije o NKT saopštili su pošto je DF objavio dokument za koji tvrde da je rješenje o formiranju NKT. Iz Vlade su, međutim, saopštili da “NKT nije isto što Koordinaciono tijelo za prevenciju i iskorjenjivanje zaraznih bolesti”…

Predsjednik NKT je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, njegov zamjenik je Hrapović. Članovi su ministar odbrane Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar saobraćaja Osman Nurković, direktor Uprave policije Veselin Veljović, Vesna Miranović i Miro Knežević (Ministarstvo zdravlja), gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, generalna sekretarka Sekretarijata za zakonodavstvo Dušanka Jauković, direktor i pomoćnik direktora IZJ Boban Mugoša i Senad Begić, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, Višnja Orban (Uprava za inspekcijske poslove), Luka Bulatović (Agencija za nacionalnu bezbjednost), savjetnik predsjednika Vlade Srđan Kusovac, Slavojka Šuković i Mira Radović (Ministarstvo zdravlja)

Kako saznaje Istraživački tim IN4S, dr Miranović i njen suprug Momčilo Miranović su vlasnici Firme „Dekar“, koja je dobila koncesije za tri male hidroelektrane.

Vlada je utvrdila predlog koncesionog ugovora za izgradnju tri male hidroelektrane (mHE)- Crnja, LJubaštica i Crni potok – koje se nalaze na vodotoku Crnja u opštini Kolašin.

Koncesionar sa kojim treba da se potpiše ugovor je firma Dekar, koju zastupa Momčilo Miranović, objavile su Vijesti prije četiri godine.

Predlogom ugovora je definisano da se koncesija dodijeli na period od 29 godina.

„Koncesionar je dužan da po osnovu ovog ugovora u budžet Crne Gore plaća koncesionu naknadu utvrđenu u tenderskom postupku, koja iznosi 10 odsto (deset procenata) od prodajne vrijednosti električne energije proizvedene na godišnjem nivou. Koncesionar je dužan da, po osnovu ovog ugovora u budžet opštine, na čijoj je teritoriji mHE, plaća iznos od dva procenta od prodajne vrijednosti električne energije proizvedene na godišnjem nivou, za unapređenje infrastrukture, u skladu sa ponudom koja je sastavni dio ovog ugovora.

Radovi na izgradnji mini hidroelektrane “LJeviška rijeka-izvor Morače” bili su privremeno zaustavljeni 2016- godine,, nakon što je iz Mjesne zajednice (MZ) Gornja Morača najavljeno podnošenje krivične prijave protiv investitora – kompanije “Dekar”.

Predsjednik MZ Saša Dragović tvrdio je da će krivičnu prijavu podnijeti jer na lokaciji ne postoji gradilišna tabla i zbog nezakonitog miniranja.

On je pojasnio da izvođač nije tražio odobrenje MZ za interval miniranja.

Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, propisana je obaveza investitora da na mjestu izgradnje objekta istakne tablu sa podacima o izdatoj građevinskoj dozvoli.

Uvidom u imovinski karton, po svemu sudeći, porodica Miranović itekako zarađuje na „brizi“ o zdravlju građana kao i na izgradnji minihidroelektrana.

Naime, prema podacima koje su dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije, Miranovići su vlasnici su 4 stana, 3 kuće, vikendica, i brojnih pašnjaka, livada i šuma. Takođe, Miranovići posjeduju skupocjeni vozni park, koji čine 3 mercedesa i citroen.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.