Knežević: Treba uvesti da imunitet imaju samo poslanici DPS-a i to doživotni

0

Na sjednici Administrativnog odbora u toku je tematska sjednica o poslaničkom imunitetu.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je kazao da je u slučaju pritvaranja poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića prekršen Ustav.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je ocijenio da bi trebalo razraditi ustavne odredbe koje se tiču ukidanja imuniteta, navodeći da su i odredbe Poslovnika Skupštine u tom dijelu “sture”.

Pravnik Mladen Vukcević je kazao da pitanje imuniteta treba definisati u ustavnoj, blize u zakonskoj i detaljno u poslovničkoj ravni. Naglasio je da treba pogledati smjernice Greko-a i Venecijanske komisije i da Parlament ne treba pretvarati u sudnicu, već da bi Parlament trebalo da ima kvalifikovanu osobu koja bi takve stvari mogla da pojasni.

Predsjednik Udruženja pravnika Branislav Radulović rekao je da pitanje imuniteta neće biti riješeno ako se poništi odredba ZKP-a o stavljanju u zatvor poslanika koji odbija da svjedoči, a da će ako Ustavni sud ocijeni da ta odredba nije neustavna, dva poslanika (Medojević i Milan Knežević) ići u zatvor.

Poslanik DF-a Milan Knežević je kazao da nikome od prisutnih ne priznaje da je veći pravni autoritet od njega kad je u pitanju ZKP.

On je rekao da ne mogu tužilac i Skupština da određuje pritvor poslaniku, nego sud:

“Vi ste samo imali mogućnost da nam ukinete imunitet da se vodi postupak protiv nas”.

On je ironično kazao da, s obzirom na situaciju, treba uvesti da imunitet imaju samo poslanici DPS-a i to doživotni, a da ga nemaju poslanici DF-a.

“Ako se donese odluka da je član 119 ZKP neustavan, neće više biti statusa svjedoka. Šta će onda Škaljarci i ostali, to će biti masakr…”, kazao je Knežević.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.