Knežević predlaže: Ako Mitropolija blagoslovi, biću ktitor kapela na Lovćenu da ispunimo amanet našeg vladike!

8

Predsjednik Atlas Grupe Duško Knežević saopštio je da je spreman da finansira prebacivanje moštiju vladike Rada u njegovu kapelu. On je pohvalio Mitropoliju jer je na jedan moderan i dostojanstven način, u savremenom duhu, veličanstvenim litijama pokazala da pravoslavlje i dalje živi.

“Spreman sam da finansiram prebacivanje moštiju vladike Rada u njegovu kapelu, da bude tamo sahranjen, što je njegova želja i bila. Bila bi mi čast da budem ktitor te kapele, ako Mitropolija to dozvoli, jasan je on.

Kapela je srušena u ljeto 1972. godine dekretom tadašnje crnogorske komunističke vlasti, kako bi ustupila mjesto mauzoleju koji je uradio Ivan Meštrović.

Petar Drugi Petrović sagradio je 1846. godine crkvu na Lovćenu posvetivši je svom, takođe slavnom, stricu Petru Prvom, potonjem Svetom Petru Cetinjskom. Pet godina kasnije vladika i pjesnik testamentom je ostavio amanet da u toj crkvi bude sahranjen, ostavljajući prokletstvo ako mu želja ne bude ispunjena. Želja mu je ispunjena četiri godine kasnije, pošto je 1851. godine po upokojenju najvećeg pjesnika slovenskog juga, na vrhu Lovćena bilo strahovito nevrijeme, pa je privremeno sahranjen na Cetinju.

8 Comments
 1. Milojko Đukanistanski komentariše

  A gdje su mošti Svetog Petra Cetinjskog, ako je kapela njemu bila posvećena?

  1. Ne damo svetinje komentariše

   Mosti su u Cetinjski manastir, ako se nekome nesto posveti u ime njegovo ne mora da se taj tamo sahranjuje. Njegos je u i me Svetoga Petra sagradio kapelu koju su bezboznici u dva navrata rusili. Crna Gora nece nikad imati napretka bice prokleta dok se ne srusi ovaj masonski spomenik i ne vrati stara kapela na Lovcenu, tek onda se moze ocekivati napredak u zemlji.

   12
 2. Komlen komentariše

  A dje do sada evo 30.god.bijase ovaj crnogorac dps/ov, mislim dok se punio.
  Kada je uvatio maglu bi da se junaci. Pravi dps/ ov kadar. Mora da je imao i dipl. Paspart.

  4
  1
 3. MladaBosna komentariše

  Njegos je najveci sto je SRPSTVO imalo,Vjecna Slava.!!

  32
  4
 4. ćipur komentariše

  a mozes bit ktitor i sto god mozessamo da sanjas kapelu i ti i tvoj tvor vladika risto
  vidi se da u badanj nema nista
  kad ste svi bili zajedno sa sve seseljem i kad nismo imali drzavu nije vi to moglo bit nece ni sad ni nikad jer mi se ne junacimo ne lajemoi ne setamo mi smo tu slusamo ali ne reagujemo bez kad treba
  gradite ce ocete i sto ocete na cetinje necete nikad i nista
  mali smo ali nas ima i mi idemo do kraja
  pozdrav
  lovceneske straze

  7
  45
  1. Munja komentariše

   Vidi ove lopurde Kneževića, on bi sada i g….. dao, nebi li se izvukao. A brzo ćeš ti u Spuž jado jadni, zajedno sa Pipunom i Glavonjom, pa tamo možete od šibica da pravite što god vam volja..

   9
   20
   1. Ljuta komentariše

    Strah vas je veliki spopao..ni pozivi mila preko kusovca vAs u cetinje nije okupilo vise od 200 (X 20€ i bezin)..bezboznika

 5. M P komentariše

  Nije u DNK / genima CRNOGORACA i SRBA da grade svetinje ukradenim sredstvima naroda, ne moze bas sve da se kupi za novac.

  4
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.