Knežević onemogućen da obavlja poslaničku funkciju: Suzana Mugoša se stavila na stranu režima

0

Optuženi lider Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević optužio je sutkinju Suzanu Mugošu da se “brutalno stavila na stranu vladajuće političke partije koja u političkoj organizaciji koju predstavlja vidi glavnog protivnika”.

To piše u pismu koje je Knežević, poslao sutkinji Mugoši, od koje je tražio da mu dozvoli da napusti Glavni grad i obiđe Cetinje, Budvu, Kotor, Herceg Novi, Bar, Danilovgrad, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevicu, Plav, Mojkovac, Kolašin, Tuzi i Rožaje.

Optuženi lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andriji Mandić neće smjeti da napuštaju Podgoricu, dok im to ne dozvoli sutkinja Suzana Mugoša.

“Svjestan činjenice da je u trenutku dok Vam pišem ovaj podnesak, aktuelan zahtjev za Vašim izuzećem koji su podnijeli adovkati Miroje Jovanović i Dušan Radosavljević, kao i svjestan činjenice da je moj branilac Dušan Radosavljević već podnio žalbu Vanraspravnom vijeću tražeći preinačenje mjere nadzora kojom mi je zabranjeno napuštanje teritorije Glavnog grada, ali potpuno uvjeren da će i zahtjev za Vašim izuzećem kao i žalba vanraspravnom vijeću biti odbijeni, prinuđen sam da Vam ovim podneskom zatražim dozvolu za napuštanjem teritorije Glavnog grada”, napisao je sutkinji jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Sutkinji je rekao da vjeruje da je joj je poznata nesporna činjenica da je predsjednik parlamentarne stranke i poslanik u Skupštini Crne Gore:

“Koji uprkos apsurdnoj dužini sudskog procesa, vjerovali ili ne, ima obavezu da obavlja svoje partijske i poslaničke aktivnosti. Mjera nadzora oduzimanja putnih isprava koju ste donijeli 06.07.2017. iako obiluje nedorečenostima, makar je u jednom bila jasna, a to je da se na moj obrazloženi zahtjev za vraćanjem putnih isprava, iste mogu vratiti radi obavljanja poslaničke funkcije. Podsjetiću Vas da sam se u nekoliko navrata obraćao Višem sudu ne bi li mi odoborio odlazak u Strazbur i učešće na Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope čiji sam član, ali i za odlaske u Rusiju i druge evropske i države regiona, i da ste uvijek odbijali moje argumentovane razloge, pobijajući na taj način sopstveno rešenje od 06.07.2017. godine”, napisao je Knežević.

Ocijenio je da je Mugoša, najnovijim rešenjem od 28. januara, iako on nije prekršio nijednu dosadašnju mjeru nadzora, ne samo ugrozila pretpostavku njegove nevinosti i pravo na obavljanje poslaničke funkcije, već je “što je skandalozno, najavili i osuđujuću presudu u montiranom političkom procesu koji se vodi protiv mene”.

“Кonstatujući da je zabrana mog napupuštanja Podogorice ‘u interesu demokratskog društva’ , Vi ste se brutalno stavili na stranu vladajuće političke partije koja u političkoj organizaciji koju predstavljam vidi glavnog protivnika. Drugačije se ne može tumačiti Vaše najnovije rešenje koje osim što je potpuno neživotno i neodrživo, u potpunosti je politički motivisano i instruirano, jer ja nikad nisam, na Vašu i žalost režima, imao namjeru da bježim iz države, skrivam se od pravosudnih organa ili na bilo koji način opstruiram dosadašnji sudski postupak. Uostalom, upravo ste me Vi udaljili do kraja dokaznog postupka, onemogućivši mi pravo na pravično suđenje, a sad pokušavate neustavnim i nezakonitim rešenjem da mi onemogućite obavljanje poslaničke funkcije, direktno zadirući u zakonodavnu granu vlasti. Pošto pretpostavljam da niste upoznati sa izbornim sistemom u Crnoj Gori, moram Vas obavijestiti da ja nisam izabran u izbornoj jedinici Podgorica, već su za mene glasali građani iz svih crnogorskih gradova”, napisao je Knežević i dodao da sledstveno tome ima obavezu kao predsjednik partije i poslanik u Skupštini da razvijam intenzivnu komunikaciju sa članstvom, opštinskim odborima i drugim organima partije koji statutarno nisu vezani za Podgoricu.

“Zahvaljujući Vašem rešenju od 28.01.2019. crnogorski Parlament više nema 81 – og, već 79 poslanika. I svaka naredna aktivnost Skupštine na Cetinju ili bilo gdje van Podgorice, direktno udara na ustavni karakter najviše zakonadavne institucije, posebno u donošenju odluka za koje su neophodne dvije trećine glasova poslanika ( Sudski savjet, Izborni zakoni, dopune Ustava,itd). Ili ste možda željeli da me pomenutim rešenjima natjerate da podnesem ostavku na poslaničku i funkciju predsjednika partije? Zbog svega navedenog, ne sumnjajući u odbijajuću odluku za Vašim izuzećem i žalbu za preinačenjem novih mjera nadzora, ovim podneskom tražim od Vas da mi u naredna dva mjeseca dok traje provjera nove mjere nadozra, a shodno rešenjima od 06.07.2017, 27.07. 2018, i 28.01.2019, dozvolite obilazak i boravak u sljedećim crnogorskim opštinama kako bih nesmetano mogao obavljati svoju poslaničku funkciju, i to:

1. Cetinje 2. Budva 3. Кotor 4. Herceg Novi 5. Bar 6. Danilovgrad 7. Nikšić 8. Pljevlja 9. Bijelo Polje 10. Berane 11. Andrijevica 12. Plav 13. Mojkovac 14. Кolašin 15. Tuzi 16. Rožaje Bez obzira na Vaš naglašeno ličan i negativan odnos prema meni, vjerujem da sam Vam ovim podneskom približio besmislenost rešenja koje ste donijeli, a koja duboko zadiru u Ustavom zagarantovana prava i slobode. Naravno, ne gajim nikakvu iluziju da ćete uopšte uzeti u razmatranje ovaj podnesak, i da ćete po starom principu „copy paste“ odbiti ovu moju formalno pravnu molbu. Ali ono što je izvjesno, ja ću nastaviti svoju pravnu borbu u međunarodnim pravosudnim institucijama, a ovaj moj podnesak biće samo jedan u nizu dokumenata koji ukazuje na brutalno gaženje mojih ljudskih prava i sloboda”, napisao je Knežević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.