Knežević objelodanio finansijski izvještaj: Forenzičari otkrili Milove pare na računu u Švajcarskoj!

15

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević objelodanio je izvještaj o imovini šefa države i DPS-a Mila Đukanovića. Kako je rekao Knežević za „Dan“, izvještaj su po njegovom nalogu i za njegov račun sačinili međunarodni stručnjaci iz oblasti forenzike i bezbjednosti, a o svim navodima iz izvještaja posjeduje dokaze. Knežević je poručio da je izvještaj sveobuhvatan prikaz Đukanovićeve imovine.

Kako se navodi u izvještaju Duška Kneževića, većina sredstava Mila Đukanovića, koji se u izvještaju naziva M.Đ., zapravo je držana u ženevskoj grani Kuts banke, privatne banke i upravnika imovinom koja je dio grupe Kraljevske banke Škotske – jedinica za upravljanje imovinom.

– Privatni upravnik bogatstvom M.Đ. u Kuts banci je mađarski državljanin Vanda Farkas Janjić („Janjić“). Silvio Holdener, privatni bankar u Kouts banci između 2008. godine i 2015. godine, takođe je, pored Janjićeve, odigrao ulogu u strukturiranju sredstava M.Đ. Enriko Monfrini iz advokatske kancelarije Monfrini Biton Klejn takođe je pružao pomoć M.Đ. u strukturiranju sredstava – navodi se u Kneževićevom izvještaju.

Ističe se da je kontroverzni srpski biznismen sa sjedištem u Švajcarskoj Stanko Subotić, kao saradnik M.Đ., Monfrinijev klijent.

– Kada je Srbija stavila Subotića na Crvenu listu Interpola, Monfrini mu je pomogao da restrukturira sredstva širom svijeta. Takođe, M.Đ. posjeduje sredstva u ženevskim filijalama banaka Sosijete ženeral i BNP Paribas, kao i u neimenovanoj banci u Lihtenštajnu – navodi se u Kneževićevom izvještaju.

U kontekstu upravljanja Đukanovićevim sredstvima, u Kneževićevom izvještaju navodi se upravljačka uloga dr Tomasa Niga, advokata sa sjedištem u Lihtenštajnu. Nig je, prema izvještaju, pomogao u strukturiranju sredstava M.Đ, na prikriven način.

U izvještaju koji je napravljen po Kneževićevom nalogu navodi se da je Nebojša Katić, srpski finansijski konsultant sa sjedištem u Londonu, koji je blisko sarađivao sa Nigom na prikrivanju sredstava, bio odgovoran za upoznavanje bliskih saradnika M.Đ., to jest Željka Mihajlovića i Dušana Bana sa Nigom.

– Nig je trenutno na poziciji višeg partnera u kompaniji Gasser Partner u Lihtenštajnu i primljen je u lihtenštajnsku komoru 2010. godine. Nig ima diplomu osnovnih studija prava (2005. godine) i master prava sa Univerziteta „St. Galen“, kao i izvršni master prava sa Univerziteta u Lihtenštajnu (2018. godine) – navodi se u Kneževićevom izvještaju, prenosi Dan.

U kontekstu posjedovanja sredstava u korist aktuelnog crnogorskog predsjednika, u Kneževićevom izvještaju navodi se nekoliko lica. Kako se tvrdi, to su Stanko Subotić, osnivač i vlasnik luksemburške investicione kompanije EMI grupa i bliski prijatelj bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen 2003. godine.

Prema Kneževićevom izvještaju, tu su i Duška Jeknić, koja je trenutno na poziciji ambasadora UAE u Crnoj Gori (od 2019. godine), Duško i Dejan Ban, Željko Mihajlović, te Vesko Barović, za koga se tvrdi da održava ograničeni javni profil.

Prema Kneževićevom izvještaju, 2007. godine, nakon prvog povlačenja sa javne funkcije Đukanovića, počela je trgovina akcijama Prve banke, čiji je pojedinačno najveći akcionar Đukanovićev brat, Aco.

– Pirus banka SA London zaključila je ugovor o pozajmici sa kompanijom Kapital invest LLC kao zajmoprimcem i M.Đ. kao garantom, za obezbjeđivanje pozajmice od 1,5 miliona eura koju garantuje sam M.Đ. Kompanija Invest LLC, u svom kapacitetu zajmoprimca iz banke Pirus London, potpisala je ugovor o zalozi pri čemu je kompanija Kapital invest LLC založila Pirus London 8.000 akcija u Prvoj banci u vlasništvu kompanije Kapital invest LLC. Kompanija Komsel Ltd je onda zaključila ugovor za obezbeđivanje dodatnih garancija Pirus Londonu, postupajući kao drugi garant za pozajmicu od 1,5 miliona eura. Komsel Ltd je takođe potpisala ugovor o gotovinskoj zalozi sa bankom Pirus London. Onda je M.Đ. je iskoristio 1,5 miliona eura za kupovinu akcija u Prvoj banci preko Miodraga Miška Ivanovića, bivšeg komercijalnog direktor Crnogorskog telekoma, kome se takođe sudi za korupciju pored Olega Obradovića. Miodrag koristi 1,5 miliona eura koje je M.Đ. dobio od kompanije Komsel Ltd za kupovinu akcija u Prvoj banci u ime M.Đ., a kasnije ih prodao za pet puta višu cijenu u odnosu na tržišnu preko kastodi računa u Miodragovom posjedu – navodi se u izvještaju.

U izvještaju Kneževića se, takođe, tvrdi da o tome postoje dokazi za relevantne ugovore i dokaz bankarskih transfera.

U kontekstu imovine Đukanovića pominje i se Petros Statis, za koga se navodi da je jedan od investitora u „Aman rizortu“ u Crnoj Gori, a tvrdi se da dio tu imaju i Subotić i bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra. Prema Kneževićevom izvještaju, krajnji korisnik „Aman grupe“ je ruski državljanin Vladislav Doronin.

Navodi se da je Đukanović i suvlasnik firme Global Montenegro, sa svojim kumom Vukom Rajkovićem, mada je Rajkovićev dio u firmi blokiran. Navedeno je da blokirani udio Rajkovića ne utiče na M.Đ., kao i da je kompaniji Global Montenegro dozvoljeno da nastavi svoje aktivnosti, uključujući buduću akviziciju nekretnina.

– Dana 6. jula 2020. godine, prijavljeno je da je Opština Budva naplatila 111.000 eura od kompanije Global Montenegro 22. juna 2020. godine i tako oslobodila Rajkovićev udio. U februaru 2007. godine, mjesec dana pošto je kompanija Global Montenegro osnovana, M.Đ. je iskoristio kompaniju da pribavi najmanje tri miliona eura kao pozajmicu iz Prve banke, koja je u većinskom vlasništvu njegovog brata Aca, lažiranjem podataka povezanih sa navodnim projektom koji je trebalo razviti u Budvi – tvrdi Knežević u izvještaju.

Partnerstvo sa Savirisom

Prema Kneževićevom izvještaju, iako je ulaganje firme Oraskom i biznismena (Samiha) Savirisa u Luštica bej Vlada predstavila kao organsko partnerstvo između stranih investitora i Vlade Crne Gore, javne evidencije pokazuju da je Saviris dio mreže saradnika i ukrštenih interesa M.Đ.

– Naročito, Saviris je direktor Montemena investment fund SA, panamske kompanije, zajedno sa Mohamedom Rašidom, Veselinom Vukotićem, suvlasnikom Univerziteta Donja Gorica zajedno sa M.Đ. i Vojinom Vlahovićem, bivšim ambasadorom Italije, koji je služio kao savjetnik M.Đ. o privatizaciji i šef njegovog kabineta. Pored toga, Dragica Mrvaljević, crnogorska državljanka, bila je direktorka Primari invest, crnogorske kompanije koju je osnovao M.Đ. i kompanije Monte mena investment, crnogorskog subjekta koji ostaje aktivan, ali koji je preimenovan u Budva hejts LLC u oktobru ili oko oktobra 2019. godine. Ovaj drugi subjekt je vlasnik zemljišta od pet hektara u Budvi od 2017. godine. Kompanija Monte mena investment dijelila je adresu sa Prvom bankom i apartmane brata M.Đ., dok je sestra M.Đ., Kolarević, služila kao zakonski zastupnik kompanije – piše u izvještaju Duška Kneževića.

Kontroverzni poslovi u Budvi

Prema navodima iz Kneževićevog izvještaja, Đukanović se dovodi u vezu i sa firmom Novastar investment, koja je jedno vrijeme bula aktivna u Budvi. Navodi se da su u novembru 2007. godine, lokalni funkcioneri u Budvi dali gotovo 80.000 kvadratnih metara javnog zemljišta FK Mogren za razvijanje novog stadiona.

– Grad je takođe dao zemljište koje se procjenjuje na sedam miliona eura klubu blizu njihovog starog stadiona. Ubrzo nakon transfera, zemljište je naknadno prenijeto kompaniji Novastar investment. Medijski izvještaji pokazuju da je kompanija Novastar investment bila poduhvat između kompanije Novastar, koja je trebalo da obezbijedi sredstva za izgradnju pomiješanih stambenog i komercijalnog kompleksa na zemljištu, i kompanije Amsone Enterprises Montenegro, koja bi upravljala projektom. Zemljište je navodno vraćeno lokalnoj budvanskoj opštini – navodi se u Kneževićevom izvještaju, prenosi Dan.

15 Comments
 1. Crnogorac ,kraisnik , srbijanac SRBIN komentariše

  koliki je zavrsni racun sto nije izbacijo ukupnu cifru da znamo koliko nas je ojadio i koliko mozemo da mu konfiskujemo

  1. Traktorist komentariše

   Zna on moj wuac, ne vidiš propagandni rad bie, glup si ka đokica😂😂

 2. Soko komentariše

  Dje torba lopove i lazovcino. Kao treba ti odobrenje sluzbi da objavis a za ovo ti ne zteba. Ti si samo jedan kriminalac najveceg ranga kojem ce nadam se najveca matematika biti brojanje koraka u zatvorskom krugu Spuza. Pa jos kaze mozda ja buducoj vladi ptedlozim nekoliko kandidata.

 3. Pele komentariše

  Debeli, je li ovo pao dogovor, pa nema torbe? PIH

 4. Soko komentariše

  Siguran sam da si i ovog Marovica tvog buduceg cimera zloupotrebio i bez njegovog znanja objavio ove razgovore. Mislis da smo zaboravili kad si trazio seksualne usluge od novinarki sa atlas televizije. Bolesnice.

  1. Traktorist komentariše

   E za sex ga ne osuđujem, cepaj buraz😂😂

 5. Pele komentariše

  Koliko para ima Milo?? Moze li malo jednostavnije ?? !!! A dje je taj film „plava torba“, Milu si ke navodno poslao, a narodu nisi…. zao mi je neces se moc oprat svoj obraz …

  1. Pele komentariše

   Ne krađi mi nick

 6. Ubljanin komentariše

  Dje je torba,lazove?

 7. Boka di Cataro komentariše

  Da Debeli je i malo opasan i da nije kooperativan davno bi mu televizija otišla u stečaj kao bonica Meljine. To je jasno.

 8. Vaso. komentariše

  Viđera kako VELIKI GOSPODIN MILOCAR podrugljivo i svisoka gleda protuhu

 9. Vlajko komentariše

  Fukara debelo lopovska, isti ka milo.

 10. Peconijevi Telohranitelji komentariše

  DK je lopov i lazovcina prve kategorije, sve sto mu je Milo uradio imo je pravo. U pitanju su 2 vrhunska lopova i kriminalca. Mozda je Milo za nijansu gora bagra, ali tu su negdje.

  Pogledaj samo ovaj „Izvjestan`’ koga su odradil `’vrhunski`’ specijalist sa svjetskim imenom, a na kraju nisu uspjeli cak ni priblizno da navedu KOLIKO JE MILO UKRAO?

  Zato navodi kada je neki bankar magistrirao? Ko je ovdje budala, lopovcino?

 11. Darko komentariše

  E sad da vam ja tacno kazem:
  Dusko Knezevic je Milanu Knezevicu pomogao da konsolidije sredtva kod Zeta banke , a Milacic je sa Batom Carevicem transferisao srestva od Zabljaka i KTD Spuz na Tran racun kod Pljevaljske Banke . Zutom torbom je Jokovic inace presjednik SNP pare ponio kod Mitra Mirica i Pokojnog Sabana Saulica da kupe firmu Konik i vrela Ribnicka .
  Citav ovaj knplikovan transfer kontroliso je i pomogo da se konsoliduju Daka Davidovic njegovo presvestenstvo od Niksicke Zupe a po nalogu Irineja B .
  Eto sad svj znate a policija treba da ih stisne i hspsi ,,,,,, sve je bre jasno !!!

 12. Q komentariše

  Koji je vama svima k….da ovim DK?Skidate svi komentare protiv njega koji se upute.Nek lopov vrazi Bolnicu Meljine narodu pa cu reci pogresio sam ovo je posten covjek,do tad je on za mene lopov nista manji od Mila i tacka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.