Kisić Tepavčević: Koga mislimo da varamo ako organizujemo masovna okupljanja

0

Ministarka rada Srbije, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da se zbog dobrih vijesti u vezi s vakcinacijom ne smije zaboraviti na poštovanje epidemioloških mjera.

Ona je u Beogradskoj hronici RTS-a upozorila da broj zaraženih ponovo raste i da se strahuje od povratka sa zimovanja, da se organizuju ilegalne žurke na kojima je mnogo ljudi, bez poštovanja protivepidemijskih mjera.

Ministarka Kisić Tepavčević, koja je i članica Kriznog štaba, rekla je da u epidemiologiji apsolutni brojevi nisu mjerilo rizika ni obolijevanja ni umiranja, niti su mjerilo za donošenje definitivnih odluka, već služe za orijentaciju.

Precizirala je da su validni pokazatelji stanja procenat pozitivnih od svih testiranih, koliki procenat njih zahtijeva hospitalizaciju i koliki procenat je na respiratoru, prenosi Tanjug.

„To jesu stvarni pokazatelji. Poslednjih dana svaki peti ili juče svaki četvrti testirani je pozitivan na prisustvo virusa. Nošeni smo talasom dobrih vibracija u vezi sa vakcinacijom, ali ne smijemo da posustajemo i da se predamo, imamo oružje u svojim rukama, vidimo kraj ako se nastavi ovako kako je planirano, ali i dalje sve zavisi od nas i našeg ponašanja”, rekla je ministarka.

Ona je govorila i o tome kakve mjere mogu biti preduzete za sprečavanje širenja infekcije.

„Šta su oštre mjere? Restrikcije postojećih, uz mnogo bolju kontrolu koja je sve bolja i bolja. Ništa novo ne može da se kaže. Održavanje fizičke distance i zatvaranje određenih objekata, što smo iskusili u prethodnom periodu, pa smo popuštali kada je došlo do bolje situacije”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Istakla je da nema velikog manevarskog prostora i da nema policajca za svakog za nas da nas kontroliše šta radimo u kući, u društvu prijatelja.

„Vakcina je moćno oružje i krenuli smo u protivnapad, ali ne možemo da pobijedimo virus ako ne iskontrolišemo svoje ponašanje”, zaključila je Darija Kisić Tepavčević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.