Kipar blokirao evropske sankcije Bjelorusiji

0

Kipar je blokirao usvajanje sankcija Evropske unije protiv Bjelorusije uvedenih zbog brutalnog suzbijanja protestnih akcija, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na informisane izvore.

Kako agencija navodi, Kipar je izjavio da neće potpisati predlog Evropske unije za uvođenje sankcija desetini bjeloruskih zvaničnika ukoliko se države-članice EU ne slože da uvedu ograničenja Turskoj zbog operacija bušenja u istočnom Sredozemlju.

Ova ostrvska država od juna prošle godine pokušava da postigne stavljanje na sankcione spiskove Evropske unije sedam turskih kompanija koje su vadile prirodni gas u ekonomskoj zoni Kipra. Međutim, odluka o ovom pitanju još uvijek nije donijeta, jer Evropska unija ne želi da stvori žarište napetosti.

Zbog toga Kipar nije podržao uvođenje sankcija Minsku i one ne mogu da budu usvojene, jer je za to potrebna saglasnost svih 27 zemalja saveza. Evropska komisija odbila je da komentariše pregovore po ovom pitanju.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbijednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Posle toga su brojne države Evropske unije najavile uvođenje sankcija bjeloruskim zvaničnicima odgovornim za razbijanje mirnih protesta uz pomoć sile. Litvanija, Letonija i Estonija zabranile su ulazak 30 državljana Bjelorusije na njihovu teritoriju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.