Kineski predsjednik: Moramo da izgradimo neosvojivu tvrđavu

0

Na sastanku viših zvaničnika Komunističke partije o budućnosti vladavine na Tibetu, Si Ðinping je pohvalio dosadašnja postignuća i nadležne zvaničnike, ali je istakao da je potrebno uložiti više napora kako bi se obnovilo i osnažilo jedinstvo u regionu, prenosi B92.

“Političko i ideološko obrazovanje trebalo bi da bude osnaženo u školama na Tibetu kako bi se zasadilo sjeme ljubavi prema Kini u dubini srca svake mlade osobe”, rekao je kineski predsjednik.

Obavezujući se da će dovesti do izgradnje ujedinjenog, novog, modernog, socijalističkog Tibeta, Si je rekao da Kina mora da ojača ulogu Komunističke partije u regionu i da bolje integriše etničke grupe.

Predsjednik je dodao da tibetanski budizam mora da se prilagodi socijalizmu i uslovima u Kini.

Kineska politika prema Tibetu dospela je u fokus ponovo u toku ove godine, usled pogoršanja odnosa ove zemlje sa Sjedinjenim Državama.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u julu rekao da će SAD ograničiti izdavanje viza za neke kineske zvaničnike koji su umešani u blokadu pristupa Tibetu za diplomate i u “kršenje ljudskih prava”, i istakao da Vašington podržava “smislenu autonomiju” za Tibet.

Kina je uspostavila kontrolu nad Tibetom 1950. godine, u činu koji opisuje kao “mirno oslobođenje”, a koje je ovom regionu pomoglo da odbaci svoju “feudalnu” prošlost.

Kritičari predvođeni Dalaj Lamom, međutim, tvrde da Peking na Tibetu sprovodi “kulturni genocid”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.