Kineska ambasada: Nepravedno je naše investicije doživljavati kao prijetnju po bezbjednost

4

Kineske investicije u regionu, samim tim i Crnoj Gori, nemaju nikakve geopolitičke motive niti predstavlju prijetnju po bezbjednost, a to što se smatraju negativnim nepravedno je prema Kini, saopšteno je iz kineske ambasade u Crnoj Gori.

Saopštenje kineske ambasade uslijedilo je nakon  što je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović “rekao ranije da bi EU trebalo da pomogne Crnoj Gori da refinansira dug kako bi zaštitila kandidata za članstvo u EU od zavisnosti od Kine.”

Iz kineske ambasade su ocijenili da je auto-put Bar – Boljare najveći infrastrukturni projekat u Crnoj Gori u poslednjih 15 godina koji je od velike važnosti za dugoročni razvoj crnogorskog turizma i ekonomije, kao i za unapređenje balansiranog regionalnog ekonomskog razvoja i jačanje povezanosti Crne Gore sa susjednim zemljama.

 

Ističu da kineske investicije na zapadnom Balkanu doprinose jačanju ukupnog ekonomskog razvoja regiona, povećanju zapošljavanja i životnog standarda, ubrzavanju EU integracija, povećanju uvjerenja međunarodne zajednice u razvojne perspektive regiona, te produbljivanju prijateljske saradnje između regiona i Kine, što pozdravljaju ne samo zemlje zapadnog Balkana, već i zemlje centralne i istočne Evrope.

-Kineske investicije nemaju bilo kakve geopolitičke motive, ne predstavlju prijetnju za bezbjednost države u regionu ni sa nikakvim političkim uslovima, ne miješaju se u unutrašnje stvari zemalja regiona, ne ometa investicije iz drugih zemalja. Takva saradnja je prirodno uzajamno korisna. Ono što se smatraju kineske investicije negativnim, jeste nepravedno prema Kini, nepoštovanje prema zemljama u regionu, nepogodno za održavanje regionalne stabilnosti, te će stvoriti kontradikcije i barijere, i ometati razvoj zapadnog Balkana-zaključuje se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Džao Liđian istakao je da je projekat auto-puta od velikog značaja za život lokalnog stanovništva i socio-ekonomski razvoj Crne Gore, te da je Kina spremna da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje.

-Kina i Crna Gora uživaju tradicionalno prijateljstvo. Posljednjih godina, odnosi između dvije zemlje uspješno se razvijaju, plodna je praktična saradnja u infrastrukturnoj i drugim oblastima. Projekat auto-puta koji ste pomenuli je od velikog značaja za život lokalnog stanovništva Crne Gore, i socio-ekonomski razvoj te zemlje. Kina pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa Crnom Gorom i spremna je da radi zajedno sa Crnom Gorom na daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje koja bi donijela korist za oba naroda”, naveo je portparol kineskog ministarstva.

4 Comments
 1. LipaLipa komentariše

  … ovi iz ambasade se ponasaju kao da smo debili, … svako veliko ulaganje, ujedno i visoka politika, … treba samo uzeti kartu, mapu evroazije, postaviti tacke, … gdje oni (“kinezi) investirali i bice sve global jasno, … svaka velika investicija prije svega politika, subjekta koji ivenstira, difolt, … aj’ zdravo, …

  1
  13
 2. NikšićGolijaKiM komentariše

  Ovo što je uradio Dritko i na podmukao način okrivvljuje Kinu da ima uticaj i da traži “spas” od EU da nas Kina ne bi “unišštila”, to je krajne podlo, fukarski, idiotski i prevarntski od strane zamjenika premijera jedne zemlje! Da nije možda Kina tjerala CG da uzimaju kredit od njih ili je to CG insisirala i molila da im kineska banka odobr kredit itd.itd. Zašto im EU ili SAD nijesu dali kredit ili neka druga zemlja pod nekim povoljnijim uslovima ako nam misle dobro i reintegraciju u EU i da nam budu saveznici i oni koji nam pomažu i tako bi nas udaljili od Kine, te opasne zemlje koja sve živo bombarduje dok EU i SAD nikog nisu takli?! Ko je tjerao nas da uzimamo kredit od Kine, i još nam daju kredit i onda se nađe fuksa Dritko da napada Kinu što su nam Kinezi dali kredit! Zašto ta fuksa nije napala Milaša i da je Milo kriv i DPS zbog tog kredita a ne KINA?!!! Narvno jer izledaće ljepše pred EU i SAD kad fukse iz Crne Gore bz razloga napadaju Kinu ili Rusiju!!! Fukare Crnogorske. Đe će više nesoja i fukare biti nego u Crnoj Gori!!! Ološi neljudske!!!

  11
  1. Novopečeni Staropodgoričanin komentariše

   Zašto Dritku kritikuje PRC? Zato što Kina ne sprovodi političku korupciju i ne plaća domaće izdajnike preko NVO i fondova…

 3. NIKO99 komentariše

  Kinezi nemaju pretenzije prema teritoriji našeg naroda kao što to imaju SAD i EU koje žele stvaranje Velike Albanije. Kina nam je prijateljske zemlja. Oni štite naše narodne interese u Ujedinjenim Nacijama. Ovaj projekat izgradnje autoputa je naš najveći Narodni interes i toliko je izazovan da se niko nije želio javiti na konkurs. Jedino su Kinezi imali hrabrosti i kapacitete da počnu sa ovo najznačajnijom saobraćajnicom u našoj zemlji kojom bi se modernim autoputem spojila luka Bar sa Srbijom i Centralnom Evropom. Nova Vlada Crne Gore je saboterske, anitinarodna, podanička i uzurpatorska. Nanose nesagledivu štetu našem Narodu u svakom smislu. U političkom, bezbjedonosnom, ekonomskom. Svađaju nas sa prijateljima u svijetu i stavljaju pod kontrolu naših neprijatelja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.