Kina ne pristaje na međunarodnu istragu porijekla koronavirusa

0

Kina je odbacila zahtjeve za sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o porijeklu novog koronavirusa koji se iz te zemlje raširio po svijetu.

Diplomata Kine u Velikoj Britaniji Čen Ven rekla je za BBC da su takvi zahtjevi “politički motivisani” i da bi njihovo ispunjenje skrenulo “ne samo pažnju nego i resurse” Kine s borbe protiv koronavirusa.

“To je politički motivisana inicijativa, mislim da niko ne može da pristane na to. To nikom ne bi donelo ništa dobro”, kazala je Čen.

Ona je navela da ima puno glasina o poreklu koronavirusa, i ocijenila da su takve dezinformacije opasne.

Gotovo od početka epidemije postoje pozivi da se međunarodnim istražiteljima omogući ulazak u Kinu da utvrde kako je počela zaraza koronavirusom.

Informacija o porijeklu novog koronavirusa i o tome kako se prvobitno proširio mogla bi da pomogne zemljama koje se bore protiv bolesti kovid-19, navodi BBC.

Pretpostavlja se da je zaraza koronavirusom potekla s pijace iz kineskog grada Vuhana na kojoj se prodaju razne životinje.

EU je nedavno optužila Kinu, i u još većoj mjeri Rusiju, za širenje dezinformacija o zdravstvenoj krizi izazvanoj širenjem virusa.

Predsjednik SAD Donald Tramp često napada Kinu zbog njenog odnosa prema epidemiji koronavirusa, dok je savezna američka država Misuri tužila kinesku vladu, optuživši je da je premalo učinila na sprečavanju širenja virusa.

Naučnici uglavnom odbacuju spekulaciju da je koronavirus napravljen u laboratoriji instituta za virologiju u Vuhanu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.