Kina: NATO da prestane da prebacuje odgovornost za pokretanje sukoba na druge

0

Kina poziva NATO da razmisli o svojoj ulozi u osiguravanju bezbijednosti u Evropi i cijelom svijetu i prestane da prebacuje odgovornost za pokretanje sukoba na druge, izjavila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Ona je istakla da je Kina uvijek bila posvijećena promovisanju mirovnih pregovora i političkog rješenja.

– NATO treba da razmisli o osnovnim uzrocima ukrajinske krize i o tome šta je ta organizacija učinila za mir i bezbijednost u Evropi i cijelom svijetu, umjesto da izbjegava odgovornost prebacujući krivicu za sukobe na druge strane – naglasila je ona.

Portparol je primijetila da NATO faktički nastavlja da upućuje izazov Kini.

– Ne znam kakve su vrijednosti NATO-a. Ako se one ogledaju u tome da se iskorišćavaju ideološke linije za stvaranje protivrječnosti, izazivanje konfrontacije i eskalaciju tenzija, onda Kina zaista ne može da se složi sa tim – rekla je diplomata.

Ona je navela da je, zapravo, NATO taj koji kontinuirano upućuje izazov Kini, meša se u unutrašnje poslove Kine, iskrivljuje i ocrnjuje kinesku unutrašnju i spoljnu politiku Kine i predstavlja ozbiljan izazov za interese i bezbijednost Pekinga“.

Ranije je odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da blok ne smatra Kinu protivnikom, ali da Peking „osporava vrijednosti, interese i bezbijednost“ Sjevernoatlantske alijanse. Stoltenberg je takođe tvrdio da Kina prijeti Tajvanu i njegovim susjednim zemljama.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.