Kina može da zdrobi glavno oružje Amerike

Kina može da zdrobi glavno oružje Amerike

Pad vrijednosti dolara daje Kini mogućnost da zdrobi glavno oružje geopolitičkog protivnika – SAD, piše ruski portal.

Američki dolar predaje svoju poziciju na svetskoj areni, pritom to radi tako brzo, da su mnogi eksperti i predstavnici najvećih investicionih banaka zabrinuti.

Indeks dolara je od aprila mjeseca, u odnosu na šest osnovnih valuta, izgubio već deset procenata. To je nevjerovatna promjena, obzirom da je tako nizak indikator bio još u maju 2018. godine.

Eksperti „Goldman Sachs“ su upozorili, da monetarna i fiskalna politika Amerike, odnosno „rasipanje novca“ urušava povjerenje u dolar. Postoji realna zabrinutost za budućnost dolara.

Mi u stvari tražimo idealnu „oluju“ za američki dolar: kontinuirani pad priliva u trezor, složna situacija sa virusom korona i istovremeno dvostruki deficit budžeta i platežnog balansa.

Jasno je, da će ovu situaciju iskoristiti Kina. Vjerovatno nema bolje prilike da se ugrozi glavno oružje geopolitičkog suparnika – dolar.

Vlasti Kine već vode žestok rat sa Amerikom na valutnom frontu, ali to čine tiho i ne privlače pažnju.

Prema podacima državne administracije za inostranu valutu Kine, procenat plaćanja i primanja, izražen u juanima, u opštim valutnim operacijama, koje su banke imale sa klijentima, za dvije godine se povećao sa 19 procenata na 37 procenata.

Eksperti kompanije „Bloomberg“ su izračunali da korišćenje dolara u kineskim kompanijama se smanjilo sa 70 procenata na 56 procenata.
Promjene te vrste mogu odražavati potrebu kompanija da snize valutni rizik, ali u realnosti više liči na to da imaju plan da se odreknu američke valute.

Eksperti navode i primjer milijardera Džeka Ma koji je odlučio da sjedište kompanije „Ant grup“ ne bude u Americi, već u Šangaju ili Honkongu. I mnoge druge kineske kompanije, koje se kotiraju na američkoj berzi, su odlučile da odu iz Amerike.

Treba naglasiti – Amerika sama stvara preduslove za valutni rat protiv dolara. Vašington koristi status svoje valute kako bi vršio geopolitički pritisak na države, uvodeći sankcije i dr. Malo kome se dopada ova situacija, ali samo Kina, koja skoro da ima najveću ekonomiju na svijetu, može da se suprotstavi Americi.

Rusija je, kako je već poznato, prva objavila rat dolaru, tako što je rasprodala skoro sve američke obveznice koje je posjedovala. Iako ekonomija Rusije, po svojim razmjerama, ne može da se uporedi sa američkom ili kineskom, zbog takvih postupaka određene prednosti postoje.

Nezavisnost od dolara je omogućila da se Amerika donekle razoruža u smislu pritisaka sankcijama.

Pored toga, Banka Rusije je veći dio svojih rezervi pretvorila u zlato, evro i juan. Ulaganje u zlato je najbolja investicija, jer je cijena unce tog dragocenog metala porasla i nedavno dostigla istorijski maksimum.

Mnogi su kritikovali Centralnu banku Rusije zbog ulaganja u evro i juan, računajući koliko je novca bilo izgubljeno na revalorizaciju, ipak, sada su kritičari morali da ućute.

Od 2014. godine odnos kursa eura i dolara je bio iznad sadašnjeg nivoa samo u prvoj polovini 2018. godine.

Da, ulaganje u juan, sa gledišta vrijednosti ne opravdava, ali u dugoročnoj perspektivi sve može da se promijeni – kao i u slučaju evra.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *