Kim Džong Un preduzima mjere za suzbijanje koronavirusa

0

Sjevernokorejski lider Kim Džong-un zatražio je da se preduzmu mjere kako bi se zaustavio virus korona i spriječile žrtve i da se na vrijeme reaguje kako bi se sprečila šteta na usjevima koje bi mogao da prouzrokuje tajfun Bavi, objavila je u utorak državna novinska agencija KCNA.

Politbiro Radničke stranke sastao se u proširenom sastavu u vrijeme pandemije koja pojačava pritisak na sjevernokorejsku ekonomiju koja je teško pogođena nedavnim zatvaranjem granica i poplavama, navodi agencija Rojters.

Vlasti su zabrinute kako da dostave hranu i neophodne namirnice do izolovanih dijelova zemlje koje su pogođene teškim kišama i poplavama.

Vodeća partija najavila je da će iduće godine biti održan kongres na kojem će odlučiti o petogodišnjem planu, nakon što je zaključeno da su zabilježena ozbiljna kašnjenja u zacrtanom razvoju ekonomije i poboljšanju životnog standarda.

Na sastanku su analizirani “neki problemi u državnom kriznom režimu spriječavanja pandemije kontrolom ulaznih puteva opakog virusa”, objavila je u saopštenju državna agencija.

Sjeverna Koreja nije prijavila nijedan potvrđen slučaj zaraze virusom korona, ali Kim Džong-un je u julu rekao da “bi se moglo reći da je (virus) ušao” u zemlju i uveo je stroga ograničenja u gradu Kaesongu nakon što je jedan muškarac pokazao simptome kovida-19.

Muškarac je testiran, a rezultati testa nisu nedvosmisleno potvrdili prisutnost virusa korona, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Nakon tri sedmice ograničenja su ukinuta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.