Kim Džong Un ozbiljno bolestan?

0

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un već neko vrijeme nije viđen u javnosti, a sada su se pojavile informacije da je u kritičnom stanju zbog komplikacija nastalih nakon kardiovaskularne operacije.

Bijela kuća odbila je da komentiriše navode CNN, koji je objavio, citirajući jednog američkog zvaničnika, da je Kim u životnoj opasnosti nakon operacije, prenosi Jutarnji.

Mediji u Sjevernoj Koreji izvijestili su 11. aprila da je Kim učestvovao na sastanku Radničke partije Koreje, a sledećeg dana je obišao jednu kasarnu. Nisu međutim naveli kada se to dogodilo.

Kang Min-seok, portparol administracije predsjednika Južne Koreje, izjavio je da ne može potvrditi spekulacije o Kimovom zdravlju te da se ništa neobično ne događa u Sjevernoj Koreji.

Prema pisanju Daily N iz Seula koja prikuplja informacije iz izolovane države, izvjestila je da je Kim podvrgnut kardiovaskularnom hirurškom zahvatu, a sada se uglavnom oporavio. Nije moguće provjeriti te navode koji su bazirani na informaciji jedne osobe iz Sjeverne Koreje.

Rojters javlja kako ne vjeruje da je Kim ozbiljno bolestan, a oni pak citiraju navode Kancelarije za međunarodnu vezu pri kineskoj Komunističkoj partiji.

Glasine su počele da kruže nakon što se Kim nije pojavio na rođendanskom slavlju svoga dede Kim Il Sunga, koji je ujedno i najvažniji državni praznik. Viđen je četiri dana prije toga na sastanku Vlade.

Prema navodima drugog američkog zvaničnika, izvještaji o Kimovom zdravlju su verodostojni, ali teško je procijeniti koliko je stanje ozbiljno.

Daily NK izvještava da je kardiovaskularna operacija obavljena 12. aprila, te da je obavljena zbog pušenja, gojaznosti i brzog radnog tempa, kao i da sada prima terapiju u svojoj vili.

Nakon što mu se stanje poboljšalo, veći deo ljekarskog tima vratio se u Pjongjang 19. aprila, a samo nekolicina je ostala da nadzire oporavak, CNN nije mogao putem nezvisnih izvora potvrditi takve navode.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.