Kijev zatražio od Vašingtona radiolokaciona sredstva

0

Kijev je zatražio od Vašingtona pomoć za nabavku sredstava za radiolokacionu borbu radi pružanja otpora Moskvi, izjavio je ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba u intervjuu agenciji Rojters.

Ministar je objasnio da je ovu molbu uputio tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom prošle nedelje. Prema riječima Kulebe, sredstva za radiolokacionu borbu su potrebna Kijevu kako bi mogao da se „suprotstaviti mogućnostima Rusije da blokira ukrajinske komunikacije“.

Kijev i zapadne države u poslednje vrijeme izražavaju zabrinutost zbog „agresivnih koraka“ Rusije prema Ukrajini. Između ostalog, Vašington govori o eskalaciji „agresije“ i kretanju ruskih snaga na Krimu i na istočnoj granici Ukrajine.

U Kremlju, komentarišući ove izjave, naglasili su da Rusija pomjera svoje trupe po svojoj teritoriji i da to nikoga ne treba da zabrinjava.

Osim toga, Moskva je više puta ukazala da nije učesnik konflikta na istoku Ukrajine i da želi da Kijev prevaziđe unutrašnju krizu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.