Kfor: Cjelokupna baština na Kosovu mora biti zaštićena

0

Cjelokupna vjerska i kulturna baština na Kosovu mora biti zaštićena i mora se poštovati, saopštio je danas Kfor, navodeći da je sveukupna bezbjednosna situacija na Kosovu stabilna i da zadržavaju „fleksibilno prisustvo na terenu kako bi je sačuvali“.

Tako je iz Kfora odgovoreno na pitanje Tanjuga da li planiraju da pojačaju zaštitu manastira Visoki Dečani nakon što je Evropa nostra tu pravoslavnu svetinju proglasila za jednu od najugroženijih, a nakon čega su iz Prištine na račun igumana manastira Save Janjića stigle optužbe da je umiješan u ratne zločine na Kosovu.

„Nastavljamo da blisko sarađujemo sa kosovskom policijom i misijom EU za vladavinu zakona Euleks, u skladu sa principima odgovornosti“, naveli su iz Kfora.

Iz misije podsjećaju da su od 2013. godine odgovorni samo za manastir Visoki Dečani, a prištinske institucije za svu ostalu kulturnu baštinu.

„Misija Kfora predvođena NATO-om i dalje je usredsređena na svakodnevnu primjenu mandata proisteklog iz Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, kako bi se obezbijedilo sigurno i bezbjedno okruženje i sloboda kretanja u korist svih zajednica na Kosovu“, navedeno je iz misije.

Iz Kfora podsjećaju da svaka promjena obima aktivnosti podliježe uslovima na terenu i može uslijediti samo odlukom Severnoatlantskog savjeta – nadležnog tijela NATO za donošenje odluka.

Organizacija Evropa nostra, koja aktivno djeluje u oblasti kulturnog nasleđa više od 50 godina, objavila je listu sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope u 2021. godini.

Pored Visokih Dečana, na listi su i objekti u Zagrebu i Skoplju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.