KCCG: Popunjeno preko 70 odsto kreveta, 48 zaposlenih van stroja

0

Prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa stiže u Crnu Goru danas, potvrđeno je sinoć “Vijestima” u Vladi.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je prethodno razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i da su dogovorili detalje donacije.

“Mogu da potvrdim da će sjutra oko 18.30h vakcine stići u Crnu Goru. Premijerka Brnabić predaće donaciju premijeru Zdravku Krivokapiću. Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost za ovaj nesebični i humani gest, koji je odličan uvod u bolju bilateralnu saradnju dvije države”, rekao je juče Abazović.

Prema informacijama “Vijesti”, danas će iz Srbije stići najmanje 2.000 doza Sputnjika V, a kroz nekoliko dana trebalo bi da pristigne još jedan donirani kontingent vakcine.

Popunjenost bolničkih kapaciteta za kovid pacijente u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prešla je 77 odsto.

U toj ustanovi trenutno ima 120 kovid postelja, zauzete su 93, a iz najveće zdravstvene ustanove poručili su da će u slučaju daljeg porasta hospitalizovanih pacijenata proširiti kapacitete.

Iz KCCG su “Vijestima” kazali da se na drugim klinikama liječi još devet pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, a koji su hospitalizovani zbog osnovne bolesti.

U Institutu za onkologiju, Dječjoj bolnici i na Klinici za neurologiju liječi se po jedan pacijent sa potvrđenim virusom, u Centru za kardiohirurgiju dva i Klinici za ortopediju četiri.

“Podsjećamo da je KCCG od početka epidemije kovid bolnica i da su jasno definisani protokoli liječenja svih pacijenata, pa samim tim i onih koji su primarno hospitalizovani zbog kovid infekcije, kao i onih sa drugim zdravstvenim problemima. U tom smislu, svaka organizaciona jedinica opredijelila je izolacione sobe za pacijente koji zbog osnovne bolesti zahtijevaju bolnički tretman, a pozitivni su na novi koronavirus”, pojasnili su iz KC.

U odgovoru piše da je od početka epidemije u toj ustanovi liječeno 210 pacijenata koji su hospitalizovani zbog drugih zdravstvenih problema, a imali su i pozitivan nalaz na Sars Cov2.

Iz KCCG su “Vijestima” kazali da je na novi koronavirus trenutno pozitivno devet ljekara, 19 medicinskih sestara i tehničara, kao i četiri nemedicinska radnika.

Van stroja je još 16 zaposlenih, jer su u samoizolaciji četiri ljekara, osam tehničara i četiri nemedicinska radnika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.