Kazne i za one koji ne pokose travu oko svojih imanja

0

Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada podnijela je u posljednja tri mjeseca četiri krivične prijave zbog izazivanja požara većih razmjera i ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opasnosti.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Janković navodi da je u prethodnom periodu ostvarena saradnja sa gradskim službama i preduzećima, te da je obavljena provjera svih hidranata koji su u vlasništvu Glavnog grada, a koji su takođe spremni za požarnu sezonu.

Jedan od noviteta u radu Službe zaštite je i saradnja sa privrednim subjektima, a naročito benzinskim pumpama, koje su u obavezi da posjeduju hidrante, a koje će moći da koriste i vatrogasci.

Janković je zbog toga izrazio zahvalnost, jer su se ovi subjekti, kako kaže, ponašali kraj nje društveno odgovorno, te da je to dobra praksa koja treba da se nastavi i u narednom periodu, ali i poruka privrednim subjektima da mogu da se jave Službi zaštite ako imaju hidrant.

Prvi put su u opštinski tim uključene gradske službe Komunalna policija i Komunalna inspekcija i od ove godine će biti kažnjavani svi oni koji ne pokose travu oko svojih kuća i imanja u gradskoj zoni.

“Komunalna policija intenzivno radi na utvrđivanju vlasništva svih onih parcela koje nijesu uređene u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima. Takođe, komunalna policija i inspekcija će se uključiti i u dijelu identifikacije onih koji pale vatru na otvorenom, jer je u ovom periodu zabranjeno paliti vatru na otvorenom, a kazna za ovaj prekršaj je 150 eura”, istakao je Janković za Dnevne novine.

Služba zaštite i spašavanja je u posljednja tri mjeseca podnijela četiri krivične prijave zbog izazivanja požara na otvorenom, većih razmjera, te ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opasnosti. Janković je ranije kazao da ovo nije bila praksa Službe zaštite, ali da se, kako kaže, mora stati na put onima koji ugrožavaju sigurnost ostalih građana.

“Ukoliko preventivni rad i djelovanje ne daju rezultat moraćemo represivno da djelujemo. Prvi put u ovoj Službi smo podnijeli krivičnu prijavu u martu ove godine. Upozoravali smo ljude da njihove radnje mogu da izazovu požare širih razmjera, ugrožavanje sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, ali naš apel nije urodio plodom i morali smo da podnesemo krivičnu prijavu”, navodi Janković.

Podgorička Služba zaštite u ovoj požarnoj sezoni bogatija je za dron visokih tehnoloških performansi, koji je pomoć kako u prevenciji zaštite od požara, tako i kod nepreglednih velikih požara, nepristupačnih vatrogascima.Visoko sofisticirana bespilotna letilica ima termovizijske kamere visoke rezolucije sa visokim stepenom zuma. Sa dronom se rade preventivni preleti u područjima u kojima su česti požari, snima teren, kao i utvrđivanje težine požara.

Osim drona, Služba zaštite u planu za ovu sezonu ima i nabavku mobilne stanice za gašenje požara, kapaciteta 300 do 400 litara vode. Mobilna stanica će biti stavljena u funkciju na lokacijama gdje se očekuje dolazak vatrene stihije. Od 1. jula otvoreni su i punktovi na brdu Gorica, kod “Radoja Dakića” i u Zeti, a koji će doprinijeti bržem i efikasnijem djelovanju. Služba zaštite tokom ljetnjih mjeseci raspolaže sa 72 stalno zaposlena vatrogasca i 25 sezonaca.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.