Katnića optužio da prikriva milionsku prevaru

0

Bivši predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Čobeljić podnio je juče Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojeg tereti da skoro dvije godine nije postupao u predmetu kojim se Ministarstvo odbrane sumnjiči za navodnu zloupotrebu milion i po evra.

Čobeljić tereti Katnića i druga povezana lica za zloupotrebu službenog položaja nečinjenjem i nepostupanjem, u cilju, kako kaže, štićenja počinilaca teških krivičnih djela.

“Ove godine, 24. maja proći će pune dvije godine od podnošenja krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu, zbog organizovane koruptivne radnje u Ministarstvu odbrane koja je za posledicu imala štetu od preko 1,5 miliona evra, na štetu države Crne Gore i njenih građana. Krivičnu prijavu sam podnio 24. maja 2017. nakon čega sam pozvan u SDT 2. juna 2017. godine, gdje sam dao izjavu, odnosno potrebna obavještenja u vezi sa krivičnom prijavom, o čemu postoji zapisnik. Dana 21. avgusta 2017. sam podnio urgenciju za postupanje po navedenoj prijavi i zahtjev da se donese privremena mjera o zabrani dalje prodaje stambenih, poslovnih i garažnih prostora u bloku 15, koji je predmet krivične prijave. Do danas nemam nikakvu informaciju da je SDT preduzelo bilo kakve radnje u ovom slučaju. Informisan sam jedino da je ubrzo nakon davanja moje izjave u junu 2017. godine ovaj slučaj od specijalnog tužioca Mire Samardžić preuzela specijalni tužilac Stojanka Radović“, navodi Čobeljić u prijavi.

Prijava je pokrenuta jer je u toku samo tri dana, koliko je trebalo da se obori jedan, a raspiše drugi tender za izgradnju vojnih stanova, Ministarstvo odbrane ostalo bez 1.500 kvadrata stambenog prostora na ekskluzivnoj lokaciji Tološi u Podgorici.

“Polazeći od činjenice da sam SDT podnio kompletnu dokumentaciju koja nesumnjivo dokazuje postojanje navedenog krivičnog djela i da je period od dvije godine nepostupanja i suviše veliki da bi se mogao bilo kako opravdati, potpuno sam uvjeren da se radi o nezakonitoj sprezi počinilaca navedenog krivičnog djela i Specijalnog državnog tužilaštva na čelu sa Milivojem Katnićem. Iz dokumentacije koju sam dostavio SDT jasno se vidi da su u ovu koruptivnu aferu uključena i lica koja su tada bila na vrhu crnogorskog tužilaštva, u Vladi Crne Gore, Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, pa je jasno da SDT nepostupanjem jatakuje istima, umjesto da ih procesuira u skladu sa zakonom. Imamo, dakle, očigledan slučaj gdje državna institucija najpozvanija da se suprotstavi teškim krivičnim djelima organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou, na perfidan način, nečinjenjem, štiti počinioce i stavlja se u njihovu službu, čime i sami postaju dio organizovane kriminalne grupe”, navodi Čobeljić u prijavi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.