Karneval u Tivtu okupio više hiljada gostiju ( FOTO)

0

Četvrti međunarodni karneval u Tivtu u organizaciji NVO Maškarada  okupio je oko  500 učesnika iz 10 zemalja, koji su nakon defilea centrom grada u pratnji GPD Tivat i tivatskih mažoretki nastupili na Pinama.

Menadžer karnevala i savjetnik u internacionalnom bordu FECC-a Goran Božović zadovoljan je kako posjetom tako i brojem učesnika istakavši da je Tivat pokazao da je ozbiljan karnevalski grad na mapi evropskih karnevalskih gradova.

„Ove godine imamo preko 500 učesnika u međunarodnoj karnevalskoj povorci a njih preko 300 su iz inostranstva. Imamo karnevalske grupe iz Italije, Brazila, Njemaačke kao i iz svih zemalja bivše Jugoslavije. I ovoliki broj posjetilaca dokaz je da radimo pravu stvar“ kaže Božović.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović kazao je da je zadovoljan organizacijom i masovnošću same manifestacije koja na naki način i otvara turističku sezonu u gradu.

„I ovoga puta se pokazalo da je NVU Maškarada uspješan organizator ovog događaja uz punu podršku Opštine i Turističke organizacije kao i brojnih sponzora. Ako znamo da se u isto vrijeme održava veliki karneval u Helsinkiju jasno je da smo uspjeli da ovim događajem dovedemo Evropu u Tivat“ istakao je Komnenović.

Nina Lakičević direktorica TO Tivat kazala je da je Karneval uvijek prava uvertira u turističku sezonu i da je primjetan veći broj gostiju u gradu.

„Ohrabruje podatak da već sada imamo za 13 odsto više gostiju u odnosu na 2019. dok je to za 6 odsto više u odnosu na 2023. Potrudili smo se da za ovu godinu osmislimo lijep i bogat kalendar dešavanja i već narednog vikenda pripremamo žućenica fest“, kaže Lakičević.

Marion Hirš, potpredsjednica Internacionalnog borda (IB) Federacije evropskih karnevalskih gradova otvorila je Karneval riječima na našem jeziku. “Dragi prijatelji, drago mi je što sam danas sa vama,” kazala je Hirš. Ona je naglasila da svi imamo jedan jezik i da je tivatski Karneval veliki događaj.

“U Evropskom parlamentu se danas biraju članovi, važan događaj za EU. Da mi imamo glas izabrali bismo i Srbiju i Crnu Goru da uđu u EU. Mi smo već karnevalska unija i porodica i ovdje nam je divno kao i u svakom gradu u JI Evropi. Moramo da budemo zajedno u karnevalu, fudbalu, muzici i kulturi, važno je da ljudi znaju jezike i da govore, da bude mir, koji je izuzetno važan. Najvažnije je da smo zajedno, da smo prijatelji, da se zabavljamo,” istakla je Hirš.

Karnevalu su prisustvovali i predsjednica FEK-a Crne Gore, Marija Pjerotić, predsjednik FEK-a Srbije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predsjednik FEK-a Holandije i drugi karnevalski zvaničnici.Nakon karnevalista performans na Pinama izvela je profesionalna brazilska trupa Brasil Samba šou. Kao vrhunac događaja, regionalna muzička zvijezda Peđa Jovanović, zabavljao je goste do kasnih sati.

Dječji karneval posjetioce očekuje večeras, a povorka od 600 učesnika iz tivatskih obrazovnih ustanova, kao i okolnih gradova krenuće u 19 sati kroz centar Tivta. Publiku na Pinama očekuje nastup izabranih dječjih grupnih maski.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.