Kapetan Dragan: “Izolacija mi posle samice neće teško pasti”

0

Zatvorski čuvari su me probudili u subotu u zoru, u četiri sata, rekli da se obučem, dali mi papir da sam slobodan, a onda mi vezali ruke lisicama i utrpali u policijsko vozilo. Lijepo sam ih pitao ima li grijanja u kombiju, pitao da li da se obučem bolje… Naravno, grijanje nisu uključili i više od pet sati sam se smrzavao do graničnog prelaza Bajakovo – Batrovci. Tu su me bukvalno izbacili iz marice.

Ovako, ekskluzivno, gotovo u dahu, za “Novosti” priča Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji se posle 13,5 godina robije nalazi na slobodi, u svojoj Srbiji.

Prešao je, govori nam Vasiljković do naše strane granice – pješke.

Kada su ga policajci spazili odmah su javili nadležnima, pa su ubrzo, kaže, stigli i njegovi prijatelji. Prethodno je, potvrđuje nam, podvrgnut mjerenju temperature zbog virusa korona.

– Iz izolacije u izolaciju – kroz osmjeh nam je rekao u subotu po podne Kep u telefonskom razgovoru.

– Ja sam 10 prethodnih mjeseci bio u samici, ali ovo sada samovanje mi neće teško pasti. Hvala Srbiji što mi je obezbijedila odličan smještaj, kompjuter, telefon…

Legenda srpskog otpora u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka prepričava i kako su se Hrvati potrudili da mu zagorčaju dan napuštanja Lepoglave. Bilo je, kaže, dogovoreno da ga sačekaju prijatelji sa automobilom. Međutim, kaže nam, nije mu data mogućnost ni da ih obavijesti da se plan mijenja već je praktično “otet i odveden”. Dodaje i da mu je zabranjen ulazak na teritoruju EU na 20 godina.

– Čovjek u zatvoru razmišlja i planira dan kada će ponovo biti slobodan. Meni su drugovi čak htjeli i avion da pošalju. Predstavnici naše države su nudili auto da na dostojanstven način kročim u Srbiju. Hrvati su sve to znali i nisu htjeli ni to da mi omoguće. Tri puta su odbijali moj zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu, a ja sam jedini koji je osuđen za ratne zločine kome kazna nije bar malo skraćena – ogorčeno govori Kapetan Dragan.

Vasiljković poručuje da će praktično odmah krenuti da ispunjava obećanje koje je dao ostalim Srbima u Lepoglavi koji su ostali na robiji. Dodaje i da će državnim organima prenijeti sva svoja i iskustva ostalih 63 zatvorenika iz “četničkog paviljona” u Lepoglavi.

– Kada dođe vrijeme za izbore, zatražiću od naroda skupštinski mandat da se glas tih mučenika čuje i u srpskom parlamentu – kaže Vasiljković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.