Kapaciteti na kovid odjeljenju u barskoj bolnici popunjeni 90 odsto

0

Na kovid odjeljenju Opšte bolnice Bar je, uz dva današnja prijema, smješteno 96 pacijenata pa je popunjenost predviđena za kovid pacijente oko 90 odsto, kazao je za Radio Bar epidemiolog Zoran Vojinović.

On je rekao da je kod 93 pacijenta potvrđeno prisustvo koronavirusa, a da se za troje čekaju rezultati.

Od toga je 45 pacijenata sa teškom kliničkom slikom, što znači da zahtijevaju neki vid kiseonične podrške disanju.

“U jedinici intenzivne njege je 12 pacijenata i upravo to su oni čije je zdravlje i najugroženije. U respiratornoj ambulanti pregledano je 59 osoba, 14 ih je primljeno na odjeljenje, a osmoro je otpušteno iz bolnice”, dodao je Vojinović.

Prema njegovim riječima, povećan broj pacijenata uslovio je i veće gužve ispred kovid ambulante barske bolnice.

“Razumijem određen stepen nezadovoljstva građana koji čekaju na pregled, ali isto tako očekujem strpljenje i razumijevanje, jer svaki pregled zahtijeva i određeno vrijeme, a to je oko 15 minuta. Osim toga, pacijenti koji nijesu iz Bara tu čekaju nalaze, da bi znali da li će biti zadržani u bolnici. To traje dva do tri sata i doprinosi stvaranju gužvi. Mi dajemo sve od sebe u ovoj situaciji, mlađi ljekari ‘uskaču’ po potrebi i zaista nastojimo da pružimo najbolji mogući tretman svakom pacijentu na prijemu”, objašnjava Vojinovć.

I dalje apeluje na poštovanje mjera koje podrazumijevaju održavanje distance, nošenje maski i dezinfekciju ruku, ali i na strogo poštovanje mjera samoizolacije, kako za zaražene tako i za njihove kontakte, podsjećajući da Komunalna policija u pratnji policije i sanitarnog inspektora provjerava poštovanje rješenja o samoizolaciji.

Kad je riječ o novom podtipu koronavirusa, tačnije o sedam otkrivenih slučajeva u Crnoj Gori, Vojinović je naglasio da konkretno nijedan od njih nije “uvezen” već se radi o nekoliko genercija unazad koje su ga prenosile kroz populaciju.

“Poštujmo mjere i dalje – za prve efekte vakcine koja je, konačno, stigla u Crnu Goru, biće potrebno vrijeme”, zaključio je Vojinović, izrazivši zahvalnost američkoj ambasadi na donaciji opreme vrijedne 80.000 dolara.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.