Kancelarija za KiM reagovala na hapšenje Srbina na Bistričkom mostu

0

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da je sinoćno hapšenje Lazara D. na ozloglašenom punktu na Bistričkom mostu, zbog prošlogodišnjih događaja ispred opštine Zvečan, motivisano isključivo političkim razlozima i novi je pokušaj Aljbina Kurtija da zaoštri situaciju na sjeveru Kosova i izazove novu krizu.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, tome u prilog govori činjenica da je Lazar D. kao radnik carine na prelazu Jarinje, više od godinu dana svakodnevno prolazio tim putem i normalno se kretao severom KiM, a priveden je sada kada Prištini odgovara novo podizanje tenzija, prenosi Kosovo Online.

Jasno je da Kurti nastavkom terora, koji po pravilu primjenjuje tokom razgovora o mogućnosti nastavka dijaloga, želi da isprovocira Srbe na KiM i dodatno eskalira situaciju na terenu i pobjegne od svojih obaveza u dijalogu – navodi se.

Iz Kancelarije pitaju kako to da niko nije odgovarao za mučko ranjavanje Dragiše Galjaka ispred opštine Zvečan koga su ROSU policajci sa dva metka pogodili u leđa i dan danas se od tih povreda oporavlja, a hapsi se Srbin iz Zvečana zbog toga što je „zajedno sa svojim sugrađanima bio ispred svoje opštine protestujući zbog okupacije“?

„Jasno je da su garancije koje su decembra 2022. godine dali SAD i EU da Srbi neće biti hapšeni iz političkih razloga i zbog protestnih okupljanja, već duže vrijeme samo prazno slovo na papiru i da Kurti ima odrešene ruke da sprovodi teror nad srpskim narodom i Srbima zbog protesta na teret stavlja najteža krivična dijela poput rušenja takozvanog ustavnog poretka – navodi se u saopštenju.

Pitaju i da li će umesto sankcija za nove jednostrane i eskalatorne poteze i novo hapšenje Srba, Kurti, pored progona, ukidanja dinara, blokade srpske robe i drugih nepočinstava, biti nagrađen u Briselu ukidanjem ionako blagih mjera.

„Umjesto što zapadni predstavnici međunarodne zajednice previše gledaju kroz prste Kurtiju, krajnje je vrijeme da se zaustavi antisrpska politika Prištine koja stvara nepodnošljive uslove života za srpski narod na KiM“ – poručuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.