Kako koristiti aplikaciju Shazam da prepozna pjesmu dok nosite slušalice

0

Apple je objavio ažuriranje za Shazam iOS aplikaciju, a prema navodima kompanije, najnovija verzija aplikacije sada omogućava korisniku da prepozna pjesmu oko sebe ili čak unutar aplikacije dok nosi slušalice. Najbolje od svega, nova funkcija radi za pjesme koje se puštaju oko vas ili u nekoj drugoj aplikaciji, kao što su Instagram ili TikTok.

„Sada možete da prepoznate muziku dok nosite slušalice (žične ili Bluetooth). Jednostavno otvorite aplikaciju, provjerite

ikonu slušalica kako biste potvrdili da su vaše slušalice povezane, a zatim počnite da prepoznajete muziku oko sebe ili unutar aplikacija kao što su TikTok, Instagram i YouTube”, kaže Apple o ažuriranju Shazama.

Prije svega da bi znali da to funkcioniše, provjerite da li je vaš Shazam ažuriran na najnoviju verziju i da li je vaš iPhone i iPad ažuriran na izdanje iOS 17.3.

Kada to uradite, kada čujete pesmu koja vam se sviđa u aplikaciji dok nosite slušalice, aktivirajte Shazam.

Na iOS-u to možete da uradite preko Kontrolnog centra (Control Center), namjenskog vidžeta za iPhone. Otvorite Podešavanja (Settings), zatim Kontrolni centar (Control Center), a zatim dodajte Prepoznavanje muzike (Music Recognition) u Kontrolni centar.

Na primjer, možete otvoriti aplikaciju Shazam, a zatim se prebaciti na YouTube i Shazam će identifikovati sve pjesme koje se reprodukuju u videu koji gledate. Isto se odnosi i na skoro svaku drugu aplikaciju. Kada se vratite na Shazam, on vam pokazuje prepoznatu pjesmu.

Već je bilo moguće prepoznati pjesme u drugim aplikacijama sa Shazam-om prije ovog ažuriranja, ali ne i dok nosite slušalice. Ako se ništa ne reprodukuje na vašem telefonu, Shazam će identifikovati pjesmu koja svira u pozadini, kao što se i očekivalo. Vrijedi napomenuti da izgleda da ova funkcija ne zahtijeva posebno AirPods.

Ista funkcionalnost je sada dostupna na Macu sa macOS Sonoma 14.2.

 

Kako to učiniti na Androidu?

 

Na uređajima s operativnim sistemom Android možete preći prstom prema dolje i odabrati opciju Tap to Shazam iz svojih obavještenja ili odabrati dugme Pop-Up Shazam koje se pojavljuje kada puštate muziku na svom telefonu.

Ako ne vidite te opcije, moraćete ih postaviti. Naćićete opcije za obje funkcije u meniju postavki aplikacije Shazam.

I dalje možete slušati Shazam pjesme koje se reprodukuju oko vas dok nosite slušalice. Sve dok ne puštate muziku na telefonu, a vaše slušalice imaju mikrofon, Shazam će prepoznati pjesmu kao i obično.

(IT mixer)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.