Kako je „svetosavski klerofašista“ i „ober četnik“ zaplakao „komitski svet“

0

Za novog rektora Univerziteta Crne Gore nedavno je izabran Vladimir Božović, predsjednik Izvršnog odbora Matice srpske. Doskorašnji prvi čovjek te ustanove je bio Danilo Nikolić.

Božović je imenovan za vršioca dužnosti te funkcije.

Prof. dr Vladimir Božović je rođen 12. aprila 1974. godine u Nikšiću. Osnovnu školu je završio u Podgorici, a gimnaziju “Stojan Cerović” u Nikšiću. Osnovne studije iz oblasti matematike i računarsstva završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici. Poslijediplomske studije iz oblasti Algebre je završio na Matematičkom fakultetu u Beogradu, gdje je i odbranio magistarsku tezu.

Doktorske studije iz oblasti matematike i kriptografije je završio na Florida Atlantik univerzitetu (FAU), SAD, odbranom disertacije “Algebarski i kombinatorički aspekti faktorizacije grupa”. Tokom doktorskih studija radio je kao asistent u nastavi, a potom kao istraživač u Centru za kriptologiju i informacionu sigurnost (Center for Cryptology and Information Security – CCIS), Boka Raton, SAD, gdje je učestvovao u više istraživačkih projekata iz oblasti biometrike i kriptografije. Nakon odbrane disertacije, do juna 2009. godine je radio i kao predavač na Florida Atlantik univerzitetu.

U junu 2020. izabran je u zvanje redovnog profesora na Univerzitetu Crne Gore.

Učestvovao je u više međunarodnih istraživačkih projekata i ostvario veći broj studijskih posjeta određenim univerzitetskim centrima. Objavio je više naučnih radova iz oblasti algebre, kriptografije, teorije grafova, bioinformatike… Predsjednik je organizacionog odbora konferencije Montenegrin Symposium on Graphs, Informatics and Algebra – MESIGMA, kao i Susreta matematičara Srbije i Crne Gore.

Dobitnik je nagrade za najboljeg učenika nikšićke gimnazije 1993. godine. Osnivač je i prvi predsjednik NVO Akademska alternativa.

Međutim, izbor vrsnog stručnjaka i omiljenog profesora među studentima nije obradovao određene grupacije koje sebe nazivaju „patriotama“ i „komitama“. Da, radi se o onima koji su godinama živjeli na račun poreskih obveznika Crne Gore, pa sada iz straha od ličnosti koja će pošteno i odgovorno obavljati svoj posao, napadaju lik i djelo Božovića, određujući ga ideološki – proglašavajući „ober četnikom“ i sličnim drugim kvalifikacijama.

Božović je javno istupio protiv gaženja vjerskih sloboda i zajedno sa grupom univerzitetskih profesora stao u odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve. Zbog toga je dobio i nadimak „svetosavski klerofašista“.

Očigledno, „zabrinutim patriotama“ smeta što je u pitanju Srbin, a još dokazani i prepoznati stručnjak.
„Komitske suze“

Aleksandar Damjanović, generalni direktor Crnogorske kulturne mreže oglasio se ovim povodom, istakavši kako se ovaj potez jedino može okarakterisati kao „veliki poraz Crne Gore i pobjeda velikosrpskog nacionalizma“. On je Božovića optužio da ruši građanski koncept države i, ironično, istakao kako se „moramo moliti Bogu da politička pošast neće dugo trajati“.

Damjanović nije u moru antisrpske histerije ostao usamljen. Generalni sekretar Socijaldemokratske partije, Ivan Vujović, istakao je kako je „srpski svet nakon “osvježenja” preuzeo naša kulturna dobra, Univerzitet, Agenciju za nacionalnu bezbjednost, sve identitetske resore, mnoge medije, cilja se pravosuđe i policija takođe“.

Vujovića je ispratila reakcija i njegove partije, koja se zapitali koje države interese brane.

Kao „šlag na tortu“, uslijedila je i reakcija „renomiranog“ portala aktuelno.me koji su doveli u vezu sa ugašenim portalom udar.me koji je Božovića označio kao saradnika BIA-e sa „kodnim imenom “nalivpero” i Matijom Bećkovićem kao “operativnom vezom”.

Nisu propustili da pomenu naš portal ističući kako smo „propagandna ispostava srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA)“.

Mimeri duhovito ispratili postavljanje Božovića za rektora

Nakon što je objavljeno je Božović novi v.d. rektora UCG, satirične mim stranice i brojni korisnici društvenih mreža su se oglasili ističući da su „jedan od 700“.

U pitanju je kampanja koja je u prošlosti različitim konstrukacijama pojednaca koje su daleko i od istine, ali i zdravog razuma, između ostalog – označavala Božovića kao saradnika stranih službi, i čovjeka koji je zajedno sa pravoslavnim sveštenikom Gojkom Perović plaćao i koordinisao radom mim stranica.

    

 

   

 

     

    

Izvor: IN4S

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.