Kako je počelo Svjetsko prvenstvo tako će se i završiti: Motivacija presuđuje u mečevima za plasman

0

Nevjerovatna situacija desiće se poslednjeg dana Svjetskog prvenstva za vaterpoliste u Mađarskoj. Timovi koji su bili u istoj grupi, sastaće se i na kraju šampionata. Za trofej će se boriti aktuelni prvak Italija i Španija, selekcije koje su nastupale u grupi C. U borbi za bronzu sastaće se najuspješniji timovi iz grupe B, Grčka i Hrvatska. Srbija i Sjedinjene Američke Države su bile smještene u grupu D i na kraju je ispalo da će se boriti za petu poziciju. Crna Gora će prvenstvo završiti kako ga je i počela, utakmicom sa Mađarskom. Domaćini su željeli mnogo više, dok je četvrtfinale bilo projektovano kao realan domet „crvenih”.

Prije početka šampionata smo zacrtali da uđemo u četvrtfinale, uspjeli smo u tome, a u ovom momentu određeni broj timova ima veći broj igrača koji su na vrhunskom nivou”, rekao je selektor Crne Gore, Vladimir Gojković.

Mađari su, uz Špance, slovili za najveće favorite u Budimpešti.

Sigurno smo zadovoljniji od Mađara, ali ne treba da se poredimo s njima. Kao što sam rekao pred Srbiju, treba da pokušamo da igramo protiv timova koji su kvalitetniji od nas i izvučemo maksimum iz te utakmice. Bilo bi lijepo da turnir završimo pobjedom, ali znamo da će biti izuzetno teško i moramo pružiti nešto slično kao u duelu sa Španijom. Žao mi je zbog meča sa Srbijom i prelomnih momenata, ali treba realno sagledati sliku i kad se završi prvenstvo napraviti analizu”.

Gojković je na Svjetskom prvenstvu nastavio sa podmlađivanjem ekipe.

Analiziraćemo i ulogu mladih. Bilo je dosta promjena u ekipi, i oni koji nisu debitanti prvi put imaju važniju ulogu. Pitanje je jesu li se snašli u tome ili nisu, ali i koga imamo još kod kuće. Ovo mi je dalo dobru sliku i ne bih izvukao neke zaključke da nismo došli u ovom sastavu. Odigrali smo na nivou dvije ključne utakmice, protiv Mađarske na startu i Španije u četvrtfinalu, neki su pokazali više, neki manje. Naša baza nije prevelika, imamo još pet igrača koji su ostali u Crnoj Gori. Svi će se boriti za mjesto na Evropskom prvenstvu, nadam se da će svi biti na višem nivou nego što smo sada jer ima šest, sedam sedmica rada do Splita”.

Selektor Crne Gore napominje da je potrebno još puno rada i odricanja da bi ova generacija dostigla svoj zenith i rezultate koje razmaženi ljubitelji vaterpola u Crnoj Gori očekuju.

Kad sam ušao” u ovo bio sam svjestan da je proces i čime raspolažemo, da ne pričamo o tome koliko njih igra na vrhunskom nivou. Nije vrijeme za to, treba da se okrenemo meču s Mađarskom i završimo prvenstvo na najbolji način. Ne može biti utakmica kao na premijeri, ali pokušaćemo da izvučemo maksimum. Biće teško, neki igrači su stvarno potrošeni, a vidjećemo i hoće li Mađari moći da se motivišu. Protiv Amerikanaca njihovi ključni igrači nisu mogli da pronađu tu inspiraciju. Bilo bi lakše da i protiv nas bude tako”, kazao je Gojković.

Kormilar „crvenih” smatra da njegovoj ekipi nedostaju tri godine zajedničkog rada. Problem je što klubovi nisu finansijski moćni da zadrže domaće igrače. Gojković je povukao paralelu sa Barselonetom, gdje igraju praktično svi reprezentativci Španije.

Protiv Španaca se vidjelo da je ekipa fokusirana, odgovorili smo njihovom perfektnom sistemu. Deset godina igraju zajedno Ligu šampiona, u tome je ključ, ali odgovorili smo našim sistemom, parirali odbranom. Na sve to mora da se ima individualni kvalitet, mi tu imamo dva golmana top klase, a na svemu drugom moramo da radimo. Tu je nekoliko talentovanih momaka, ali imaju 18, 19, 20 godina i moramo da ih sačekamo. Ne može se to postići za tri sedmice ili jedno ljeto”, zaključio je Vladimir Gojković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.