Kadirov: Protiv smo terorizma, ali ne provocirajte vjernike

Kadirov: Protiv smo terorizma, ali ne provocirajte vjernike

Čečenski lider Ramzan Kadirov izrazio je saučešće porodici nastradalog profesora istorije Samuela Patija, kojem je napadač, porijeklom Čečen, odsjekao glavu pred školom u predgrađu Pariza, i poručio da se Čečenija kategorički zalaže protiv terorizma u bilo kom obliku.

„Mnogo puta sam rekao i ne prestajem da ponavljam: zločinac nema nacionalnost.. Mi osuđujemo taj teroristički akt i izražavamo saučešće porodici poginulog. Istupajući kategorički protiv terorizma u bilo kom obliku, ja pozivam da se vjernici ne provociraju i da im se ne vrijeđaju vjerska osjećanja“, naveo je Kadirov u poruci na kanalu Telegram.

Ovo, kako je dodao, nije prvi put kada u „Francuskoj pokušavaju da sve svale na Čečene“. Čečeni sa ovim događajem nemaju nikakve veze, rekao je Kadirov.

„Štaviše, Anzorov je praktično sav svoj život proveo u Francuskoj, preselivši se tamo s roditeljima u detinjstvu, rastao je s Francuzima, družio se, govori i pisao na njihovom jeziku“, konstatovao je Kadirov.
On je rekao i da francusko društvo kada govori o demokratiji često to miješa sa ponašanjem po kojem je sve dozvoljeno i ponašanjem nedopustivim kada je riječ o islamskim vrijednostima.

Kao primer je naveo karikature koje objavljuje satirični list „Šarli Ebdo“ čime su izazvali ogorčenje kod muslimana i isprovocirali napad na redakciju.

Podsjetimo, u predgrađu sjeverozapadno od Pariza u petak je napadač odsekao glavu profesoru. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je napadač, koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike. Pretpostavka je da je napadača motivisalo to što je profesor istorije na časovima đacima pokazivao karikature proroka Muhameda.

Očevici ubistva su čuli kako je napadač uzvikivao „Alah je veliki“. Predsjednik Emanuel Makron je nazvao zločin „islamskim terorizmom“.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *