Kad već drugima drže lekcije, Milojko i Jakov da se javno izvine Srbima zbog lažne države Kosovo i Srebrenice

0

Sve moguće snage usmjerile su svoja politička koplja na predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića nakon izjave koja je istrgnuta iz konteksta. Umjesto akcenta na pruženu ruku i poziv na bratstvo, mediji Prve i Druge familije usredsredili su se na Kovačeviću poruku onima koji braća ne žele da budu i koji bi više da se poistovjećuju sa Turcima, da će se prema njima kao i prema Turcima ophoditi.

Toliko daleko se ide u reakcijama da se čak i abolira turski okupator koji je 500 godina vladao Crnom Gorom. Ta frapantna reakcija došla je iz građanskog pokreta URA koji su kazali da je Kovačević uvrijedio tursku naciju. Sudeći po ovoj izjavi, očito je i da su naši preci trebali da se izvinjavaju turskoj imperiji što nas je okupirala. No dobro, to nije tema. URA nije partija koju glasa srpski narod dok postoje strukture koje to jesu.

Naime reagovali su iz Pokreta Evropa sad, a najglasniji je u tome bio premijer Milojko Spajić kao i njegov dojučerašnji kolega Jakov Milatović. Obojica su oštro osudili napad i čekaju reakciju tužilaštva praveći od Kovačevića problem iako je on prvenstveno pozivao na bratsko pomirenje, a što očito ne vole mediji da akcentuju.

A kako bi bilo da se ovaj dvojac izvini Srbima i srpskog narodu što nema Evrope sad 2, što su zdušno podržali Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i što svakodnevno afirmišu prištinske organe zabadajući prst u oko vaskolikom srpskom narodu a posjećujući čajanke sa Vjosom Osmani.

Šta su rekli Milatović i Spajić

Najoštrije osuđujemo govor predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića, koji smo mogli čuti na društvenim mrežama, napisao je premijer Milojko Spajić na društvenoj mreći X.

„Svi, a posebno mladi ljudi bi trebalo da budu okrenuti budućnosti i pomirenju“, naveo je Spajić.

On je pozvao nadležne organe da utvrde sve činjenice i okolnosti.

„Nadamo se da će izvinjenje i objašnjenje ubrzo uslijediti, ali u svakom slučaju užasna izjava za koju nema opravdanja“, zaključio je Spajić.

Osuđujem neodgovoran i zabrinjavajući narativ predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

„Apelujem na sve javne funkcionere da svojim odgovornim djelovanjem doprinesu jačanju tolerancije u društvu i poštovanju međusobnih razlika“, napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks.

Kovačević: Mediji namjerno izostavljaju da sam akcenat stavio na pomirenje

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da nije pominjao Crnogorce niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori u negativnom kontekstu tokom svom govora na Grahovu.

„Turke sam pomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili prije svega da odbrane svoja ognjišta i da se oslobode od tadašnjeg jarma a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa sa Turskom“, rekao je Kovačević.

„Naravno opet su mračni centri moći morali da potroše nekoliko dana da iskonstruišu priču, pripreme kontekst onako kako im odgovara, da započnu medijsku halabuku i hajku. U svemu tome najlakše je izabrati onoga ko je odavno postao meta takvih centara moći pa se onda ne mora dodatno voditi računa o istini, kontekstu, događaju koji se obilježava, onima koji u tom obilježavanju ometaju vjerske obrede i provociraju“, napisao je Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

On je rekao da nadležni organi ne vode računa o tome što u neposrednu blizinu puštaju lice koje je uputilo prijetnje njemu i njegovor porodici.

„…koje je došlo iz dijaspore a nije privedeno da se izjasni o prijetnjama koje mi je uputilo nego se dovodi na Grahovac da bude u mojoj neposrednoj blizini u kojoj možda i može ostvariti te prijetnje. Sve to je bilo i ostalo nevažno. Važno je samo dovesti sve u neki drugi kontekst kao i mnogo puta do sada. Namjere se svakako tiču nečega drugog i vrijeme će ih lako otkriti“, rekao je Kovačević.

On je dodao i da se namjerno izostavlja u svim medijima ili se proglašava nebitnim to što je, kako kaže, akcenat stavio na potrebu za pomirenjem i na strpljenju da se to pomirenje ostvari…

„… na otvorenom srcu i želji da budemo braća ali sa jasnom naznakom da ćemo i dalje biti spremni da branimo naše svetinje od onih koji su već jednom pokušali da ih otuđe“, rekao je Kovačević.

Vrhovno tužilaštvo formiralo predmet

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića prenose Vijesti

Tužilaštvo ispituje da li u toj izjavi ima krivičnog djela – govor mržnje.

Prema informacijama “Vijesti”, predmet je zadužila tužiteljka Ana Kalezić, i dala nalog policiji da danas pozovu Kovačevića i uzmu izjavu od njega. Izvor navodi i da je juče tokom dana dala pisane naloge policiji kako da postupaju i šta da prikupe od dokaza, kako bi donijela odluku.

„Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici formiralo je predmet povodom govora predsjednika Opštine Nikšić, M.K., i od strane tužilaštva dat je nalog Upravi policije da od istog prikupi potrebna obavještenja, a po potrebi preduzeće se i druge mjere i radnje, te nakon dostavljanja svih prikupljenih dokaza i podataka, izvršiće se svestrana analiza istih, u cilju ocjene da li se u konkretnom govoru stiču elementi bića krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva, nakon čega će biti donijeta odluka u predmetu“, kazala je Lepa Medenica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.