Kad se ne umoriš, a razbiješ ozbiljnog protivnika, onda si stvarno klasa: Belgijanci moćni i bez De Brujnea

0

Belgijanci ubjedljivi u Sankt Peterburgu, uz dva pogotka Romelua Lukakua – 3:0

Belgija je uradila ono što na startu Evropskog prvenstva želi da učini svaka ozbiljna selekcija, koja pretenduje na najviši plasman. Rutinirala je ambicioznu, ali ne i dovoljno kvalitetnu selekciju Rusije u Sankt Peterburgu, pa je sebi usmjerila pravac ka osmini finala – 3:0 (2:0).

Selekcija Roberta Martineza je čitav posao riješila za nešto više od pola sata igre. Povela je u 10. minutu preko Romelua Lukakua, koji je iskoristio upotrebljivu loptu Drisa Mertensa i načeo protivnika, dok je u 34. minutu pitanje pobjednika razriješio Toma Menije, koji je iskoristio nepažnju ruske odbrane i odbijenu loptu poslao u mrežu Antona Šunjina. Upravo taj dvojac je bio zaslužan i za treći pogodak u 89. minutu. Menije je pravovremeno gurnuo loptu u prostor, Lukaku je lagano otresao svog čuvara i posavio konačan rezultat.

Crveni đavoli su imali apsolutnu kontrolu utakmice i rezultata, Rusi su jedini pokušaj imali u 14. minutu, kada je glavom zaprijetio Mario Fernandes, dok su sve ozbiljnije pokušaje imali izabranici Roberta Martineza. Između dva gola pripretio je i Torgan Azar, dok je Menije samo sedam minuta nakon svog pogotka pao u protivničko šesnaestercu i zatražio jedanesterac, ali se Mateu Lahoz nije oglašavao.

Belgijanci su napadali u prvom, dok su u drugom stavili loptu u “sef” i potpuno onesposobili svaku nadu protivnika da može da se vrati u život. Stanislav Čerčesov je sve izmjena već potrošio u 63. minutu, ai nije uspio da pronađe način kojim bi se njegova ekipa vratila u život. Sa druge strane, djelovalo je kao da su Belgijanci sasvim zadovoljni učinjenim, potpuno su spustili loptu i napadali bez prevelikih ambicija za postizanje trećeg gola, ali su zapravo sačekali novi pad koncentracije protivničkih defanzivaca.

Martinez je uvođenjem Edena Azara, Tomasa Vermalena i Denisa Prata, uspio da odmori važne igrače kao što su Mertens, Vertongen i Karasko. Zanimljivo, prvu izmjenu Belgijanci su napravili u 27. minutu i to prinudnu, kada je povrijeđenog Kastanja zamijenio Menije. Niko u tom trenutku nije mogao ni da zamisli da će defanzivac Dortmunda meč završiti sa golom i asistencijom, ali je uz Lukakua bez sumnje izrastao u igrača utakmice.

Rusi nisu u potpunosti razočarali. Kažnjeni su zbog prilično naivnih defanzivnih propusta kod prva dva primljena gola, a ništa bolja nije bila ni reakcija Igora Devejeva, koji je na previše lagan način izgubio korak sa Lukakuom u 88. minutu. Ipak, Zbornaja još ima sve u svojim rukama i o plasmanu o osminu finala odlučivaće u okršajima sa Danskom i Finskom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.