Jovanović: Oštre mjere su neophodne, potrebna konstruktivna kritika

0

Opozicija uvijek ima pravo da kritikuje vlast, i to i mora da radi. Naravno, moj stav je da postoje situacije kada ta kritika mora prije biti konstruktivna, nego olaka ili destruktivna. Ovo je, po mom sudu, jedna takva situacija. Svakako će biti prilike da se “ćeramo” nakon svega ovoga.

To, za “Novosti”, kaže Miloš Jovanović, predsjednik Demokratske stranke Srbije i član Predsjedništva pokreta “Metla 2020”, odgovarajući na pitanje – ima li opozicija pravo da kritikuje vlast u vrijeme opšte opasnosti.

Kako ocjenjujete mjere države u suzbijanju virusa korona?

– Imam običaj da pratim strane medije i bilo je sasvim jasno, prije nego što je virus uopšte i došao do Srbije, da celu stvar treba shvatiti ozbiljno. Restriktivne mjere su neophodne u ovakvoj situaciji.

Slažete li se vi sa Đilasom da starijim ljudima treba dozvoliti da više izlaze napolje?

– Znam da nije uvijek lako ostati u kući, ali je činjenica da su starije osobe, a u Srbiji ih ima mnogo, najugroženije. Zato mislim da je ipak bolje ostati mjesec i po u stanu nego rizikovati život.

Smatrate li da je Italija platila visoku cijenu upravo zato što je liberalni koncept – sloboda čovjeka ispred svega, ustuknuo pred strukom koja je nalagala strogu izolaciju?

– Mislim da je pre riječ o nekoj vrsti ležernosti prema nečemu što još nije bilo dovoljno opipljivo. Jer, nezavisno od tog liberalnog i individualističkog modela koji pominjete, ljudi brzo postanu vrlo disciplinovani kada je život ugrožen. To je logična i prirodna reakcija. Ovdje se očigledno radi o zakasneloj reakciji tamošnjih vlasti. Ali lako je biti general posle bitke. Želim im, kao i svima, da se što prije prevaziđe ova situacija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.