Jovanović (DNP): Januarski strujni udar familije Đukanović na građane

0

Uvođenjem dodatne stavke za subvencionisanje obnovljivih izvora energije Vlada Crne Gore vrši pljačku građane, u ime i za račun Blaža Đukanovića i drugih povezanih lica sa predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem koji su vlasnici mini hidrocentrala i vjetroelektrana, poručio je Nikola Jovanović, šef Medijskog centra DNP-a.

“Većina građana je šokirana visinom računa za utrošenu elektrčnu energiju za januar mjesec, a razlog tome je primjena jedinične naknada za podsticanje proizvodnje električne energije za ovu godinu u iznosu od 0,94 evra po kilovat satu (c€/kWh). Cijenu je utvrdilo Ministarstvo ekonomije shodno Uredbi o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Inače, građani ovu naknadu plaćaju od 2014. godine, i ista je do sada uvećavana nekoliko puta, posebno nakon što je sin predsjednika DPS-a sklopio privilegovani posao sa državom jer je Vlada odlučila da svaki kilovat bude subvencionisan od strane države, odnosno iz džepa građana, navodi Jovanović.

Takođe, Vlada je donijela odluku da otkupi svaki proizvedeni kilovat struje na ovaj način i to po cijeni koja je dva do tri puta veća od cijene ostalih proizvođača električne energije.

“Ovo je inače školski primjer korupcije i konflikta interesa. Sve to je pravdano ekološkim razlozima, očuvanjem životne sredine i ispunjavanjem evropskih standarda, što je naravno samo opravdanje za otimačinu koju sprovode a to dokazuje i činjenicama da je direktivom EU predviđeno da učešće obnovljivih izvora energije bude na nivou od 20 %, dok u Crnoj Gori oni već dostižu nivo preko 40 % i nastavlja se sa tim trendom. To znači samo jedno, privilegovani posao za sina aktuelnog predsjednika države i sa njim povezanih lica jer su u ovom poslu pored njega još i njegov rođak Milovan Maksimović, kum Vuk Rajković, a poslovni partneri u poslu su i Oleg Obradović, Tomislav Čelebić, Stefan Savić, Brano Mićunović i druga lica koja su povezana sa DPS-om, pojašnjava on.

Na ovaj način će od 2020. godine građani plaćati 27 miliona evra godišnje kako je to predviđeno Nacionalnim planom korišćenja energije iz obnovljivih izvora.

“Ako se tome doda i činjenica da plaćamo najskuplju struju u regionu, onda je jasno da se kontinuirano pljačkamo, posebno kroz stavke na računima kao što su gubici na mrežu, angažovanje mrežnog kapaciteta, naknada operateru tržišta i naknada za podsticanje OIE ( Blažova naknada) kojih sada ima dvije. Gubici na mreži prelaze preko 20 % od ukupno proizvedene električne energije što predstavlja tehnološki i svaki drugi skandal a posebno jer su ti gubici stavljeni na teret građanima koji ih plaćaju. Zbog svega toga, građani Crne Gore plaćaju najskuplju struju u regionu, pokrivaju sve gubitke na mreži i nelegalne potrošače, subvencionišu privilegovane pojedince u energetskom sektoru i snose sve hirove neodgovorne vlasti koja godinama uzima novac na pravno nedozvoljen način kojim se bogate pojedinci iz vrha vlasti, DPS-a i sa njima povezanim licima, stoji u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.