Jonica: Osmi mart da bude državni praznik

1

Socijalisti Crne Gore pokrenuli su danas, pozivajući se na juče javno pokazan konsenzus svih političkih subjekata u iskazivanju „poštovanja prema ženama i ravnopravnosti koja im pripada“, inicijative da Osmi mart postane državni praznik u Crnoj Gori, kao i da Vlada podnosi parlamentu godišnji izvještaj o unapređenju položaja žena.

“Predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću dostavićemo Predlog za dopunu Zakona o državnim i ostalim praznicima – kojim se predlaže da 8. mart – Međunarodni praznik žena postane državni praznik u Crnoj Gori, što je već slučaj u velikom broju država. Predsjedniku Vlade  Zdravku Krivokapiću dostavićemo inicijativu za donošenje Uredbe o realizaciji obaveza proisteklih iz ratifikovanih međunarodnih dokumenata, kao i iz pozitivnih propisa Crne Gore koje se odnose na ostvarivanje pune ravnopravnosti žena i muškaraca u sferama života i rada. Ovom Uredbom Vlada  bi se obavezala da do 31. marta podnosi Izvještaj Skupštini o realizovanim aktivnostima godine u prethodnoj godini u cilju unapređenja položaja žena”, poručuje predsjednica ove stranke Snežana Jonica.

Kako ističe, na ovaj način svake godine u martu imali bi u Skupštini Crne Gore raspravu o dokumentu iz kojeg bi se jasno vidjelo šta je prethodne godine konkretno urađeno za bolji položaj žena.

“Socijalisti insistiraju na tome, jer Crna Gora više sebi ne može i ne smije da dozvoli vođenje politike dvostrukih standarda – u kojima se jedno govori, a suprotno tome dešava u stvarnosti. Tražimo da ravnopravnost postane stvarnost, kroz konkretna postupanja i suočavanje s realnošću. Izvorna simbolika 8. marta – bolja radnička prava i pravo glasa za žene odavno je postao potrošački praznik, čija svrha je zaboravljena”, navodi ona.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Podržavam! Da!

    1
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.