Joksimović: Priština urušava temelje Briselskog sporazuma

0

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da ne zna šta pišu mediji u Hrvatskoj, ali da zna šta je Srbija uradila u smislu napretka u ključnim oblastima, što izveštaj EK o napretku i potvrđuje.

Ona je to rekla za “Politiku” upitana da prokomentariše pisanje hrvatskih medija da može da se desi da Srbija ovog mjeseca neće otvoriti nijedno poglavlje u pregovorima sa EU.

– Podsjećam da je u izveštaju ocijenjeno da je u poglavlju 23 došlo do ograničenog napretka, iako mislimo da je urađeno i više nego što izveštaj konstatuje i to smo predočili Evropskoj komisiji i članicama, dok se u poglavlju 24 konstatuje takođe napredak – rekla Joksimović.

Što se tiče poglavlja 35 koje se takođe mjeri u odnosu na odluku o otvaranju drugih poglavlja, jasno je, kako naglašava, da Beograd nije opstruisao implementaciju, već da “Priština iz dana u dan urušava temelje Briselskog sporazuma čiji je potpisnik i EU, odnosno visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost”.

– Prema tome, trebalo bi biti baš maliciozno kreativan da bi se reklo da nema osnova za otvaranje poglavlja – istakla je Joksimović.

Upitana da li je to odraz realnog stanja i nepripremljenosti Srbije ili dio političkih pritisaka u vezi s rješavanjem problema KiM, ona podsjeća da šest godina Priština ne samo da ne sprovodi obavezu formiranja ZSO, već da sad Tači koji je potpisnik, kaže da ZSO neće ni biti formirana.

– E to je pitanje za EU, a ne za pritisak na Beograd – zaključila je Joksimović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.