Joković traži tehničku vladu: Ovakav Odbor za izbornu reformu odgovara samo DPS-u

Joković traži tehničku vladu: Ovakav Odbor za izbornu reformu odgovara samo DPS-u

Jedino je tehnička vlada garant pripreme i sprovođenja fer i slobodnih izbora. To u DPS-u dobro znaju i takođe znaju da bi na takvim izborima izgubili, zato izbjegavaju svaki pomen tehničke vlade“, kazao je Vladimir Joković, predsjednik Socijalističke narodne partije.

On je komentarisao prednosti samostalnog nastupa na izborima kao maksimalno jedinstvo i angažovanost svih organa, članova i simpatizera partije, lakše prezentovanje njenog programa i cilja kao i da se izbjegava eventualna nesaglasnost po pitanju koalicije.

„Problem samostalnog nastupa svih partija je bojazan od velikog rasipanja glasova, borbe za isto biračko tijelo i naravno nedostatak finansijskih sredstava da bi se kampanja mogla bolje organizovati i predstaviti“, kazao je Joković.

Po njegovim riječima, formiranje odbora za reformu izbornih zakona pratila je velika podijeljenost u opoziciji, nepoštovanje dogovorenih stavova, sumnjiv izbor pojedinih članova, napuštanje odbora od strane DF-a, nezastupljenost drugih parlamentarnih stranaka u odboru među kojima je i SNP.

„Može se reći da ovakav odbor najviše odgovara DPS-u“, kazao je predsjednik SNP-a, i dodao „ako odbor uspije da prečisti birački spisak, izbori se da mandati pripadaju podnosiocima liste, onemogući partijama bez cenzusa da odlučuju o izboru vlade i ugrade u zakon sve ono što su potpisali u sporazumu o budućnosti, tek tada ćemo njegov rad smatrati uspješnim. Nijesam optimista kad je ovo u pitanju a i rok do 15. novembra mi izgleda nerealan“.

– Jedino je tehnička vlada garant pripreme i sprovođenja fer i slobodnih izbora. To u DPS-u dobro znaju i takođe znaju da bi na takvim izborima izgubili, zato izbjegavaju svaki pomen tehničke vlade. Svi članovi odbora iz opozicije su potpisali Sporazum o budućnosti gdje je ključni zahtjev formiranje tehničke vlade i imaju obavezu da od toga ne odustaju. Mislim da je trebalo da opozicija među sobom dogovori sva sporna pitanja i sa jedinstvenim stavom pregovara sa DPS-om – kazao je Joković.

Predsjednik SNP-a se osvrnuo i na učešće međunarodne zajednice u rješavanju političke krize. Po njegovim riječima „EU treba i mora da izvrši pritisak samo na DPS, kako bi konačno u Crnoj Gori bio fer i slobodni izborni proces, jer sam ubijeđen da mi sa aferama kao što su “Snimak“, “Koverta“ i slično, nećemo nikada postati punopravni članovi EU“.

Joković je komentarisao i predlog DF o Ustavnim promjenama i kazao: „SNP nije ni učestvovao u donošenju takvog Ustava, jer se sa odredbama istog nije slagao, pa prema tome siguran sam da će doći vrijeme kad će preovladati razum, kad ce se uvažiti realnost Crne Gore i kad ćemo svi shvatiti da ustavnim rješenjima ne smije biti pobjednika i poraženog“.

„Potrebna su nam nova rješenja u Ustavu koja će maksimalno homogenizovati patriotizam svih građana, a ne Ustav koji izaziva nejednakost i podjelu“, zaključio je Joković.

(Izvor: Analitika)

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *