Joković: Protesti obavezuju opoziciju na jedinstvo

0

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da je obaveza organizatora protesta „Odupri se -97000“ i svih učesnika u protestima, a posebno opozicionih partija, da čuvaju jedinstvo, jer to je jedini put do uspjeha.

“Mislim da je veoma važno organizovati zajednički sastanak gdje bi se postigao dogovor oko svih važnih pitanja, a sve u cilju postizanja željenog rezultata. Što se tiče konkretnih zahtjeva sa protesta u subotu za SNP su u potpunosti prihvatljivi i ako ih podrže sve partije – mi ćemo ih poštovati”, rekao je Joković.

Ne bi bilo dobro, dodaje predsjednik SNP-a, da u ovako važnom trenutku oko nekih daljih koraka opozicione partije imaju različite stavove i da neki zahtjevi odgovaraju nekim partijama, a da su suprotni stavovima drugih.

“Ovi po svemu veličanstveni protesti sve nas obavezuje da donosimo mudre i usaglašene odluke. To nam je sada važnije nego ikada”, navodi Joković za „Vijesti“.

Iz građanskog pokreta „Odupri se – 97.000“ u subotu su, sa Trga nezavisnosti, prvi put uputili i zahtjeve za opoziciju, a pored bojkotovanja svih izbora, organizatori protesta tražili su od opozicionih partija da napuste parlament.

Demokrate i Građanski pokret URA nisu prekidali bojkot Skupštine još od izbora 2016. godine, iz Socijaldemokratske partije su indirektno poručili da će oni ostati u svojim klupama da bi uvažili stavove Evropske unije o bojkotu, dok iz Demokratskog fronta poručuju da će u utorak odlučiti da li će učestvovati u radu parlamenta.

Iz DF-a su nezvanično saopštili da snažno podržavaju proteste i iskreno vjeruju da taj način borbe može dovesti do promjena u Crnoj Gori nakon više decenija. Podsjećaju da taj politički savez plaća prevoz, ozvučenje, dovodi infrastrukturu, ali ne učestvuje u bilo kakvom donošenju odluka onima koji se predstavljaju kao organizatori protesta i ističu da je poziv na bojkot izbora kucanje na otvorena vrata.

“Odluku vezanu za neučestvovanje u radu Skupštine poslanički klub DF će donijeti neposredno prije zasjedanja parlamenta CG u utorak. Što se tiče zahtjeva o neučestvovanju na izborima to je, što se tiče DF, kucanje na otvorena vrata, jer smo upravo mi to više puta istakli. Pa i radna grupa je bila formirana kako bi se došlo do uslova za fer izbore, i ako bi se to završilo neuspjehom, onda ne bismo ni učestvovali u takvim izborima”, saopštili su nezvanično iz DF-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.