Jočić podnijela krivičnu prijavu protiv Klice

4

Predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) Marina Jočić podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivšeg direktora tog preduzeća Elvira Klice zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

Jočić je, kako prenosi PR Centar, na danas održanoj konferenciji za medije u Podgorici kojoj je prisustvovala i direktorica JPNPCG Jelena Kljajević, navela više slučajeva za koje smatra da dokazuju neodgovorno poslovanje i zloupotrebu službenog položaja, počev od zapošljavanja u preduzeću do namještanja poslova istim firmama.

„Nadamo se da će Specijalno državno tužilaštvo provjeriti naše navode, odnosno, nalaze revizorskih kuća za finansijsko poslovanje i za zapošljavanje u JPNPCG. Dva revizorska izvještaja su prilog toj tužbi. Pored ovih izvještaja, primijetila sam i druge nepravilnosti o kojima želim da upoznam javnost i nadam se da će ovog puta Specijalno tužilaštvo da prihvati krivičnu prijavu, a ne kao prošli put kad je tužiteljka Sanja Jovićević odbacila krivičnu prijavu koju je Sindikat za upravu i pravosuđe podnio protiv Klice‟, navela je predsjednica UO i dodala da se ne radi o milionskim pronevjerama, jer je JPNPCG mala budžetska jedinica.

„Imam osjećaj da se koristila svaka prilika da se uzme nešto od preduzeća mimo zakona. Pored enormnog zapošljavanja koje je najmanje za trećinu povećano, imamo i sumnjiva poslovanja‟ kazala je Jočić.

Kao jedan od primjera, navela je firmu „Timber king‟ iz Rožaja sa kojom je sklopljeno pet ugovora, od kojih četiri ugovora istog dana, 16. februara 2018. godine, i peti ugovor 11. maja 2018, ukupne vrijednosti 39.000 eura. Ona je pomenula i ugovore o izgradnji toaleta, objekata službe na Vranjini, spremišta za čamce na Durmitoru, rekonstrukciji ulaznih punktova u NPCG, izradi drvene i metalne ograde na Vranjini…

„Ugovori ne samo da su sklapani sa istom firmom, nego ni ne znamo da li su ugovori ostvareni, kojim kvalitetom, jer nije postojao nadzorni organ koji bi provjerio izvršene radove. Recimo, imamo situaciju sa kućicama za čamce na Durmitoru, njoj je krov odletio prilikom prvog jačeg vjetra. Takođe su tri kućice iz NP Biogradska gora odletjele zbog nevremena. Firma „El Prom‟ iz Rožaja izradila je most na Virpazaru za 16.500 eura, a dovoljno je vidjeti fotografije da se zaključi da je riječ o prenaduvanoj fakturi, što će znati da iskontrolišu naši državni organi‟, kazala je Jočić.

Među problematičnim ugovorima je, kako je navedeno, i ugovor sa firmom „Bralić Kompani‟, iz Rožaja, koja je u avgustu 2019. godine u NP Durmitor napravila most za 6.200 eura, a nepunih mjesec dana kasnije dodatno je plaćeno za sanaciju patosa ovog mosta 1.900 eura.

„Novembra 2019. godine, plaćena je istoj firmi demontaža ograde na Biogradskom jezeru u iznosu od 10.900 eura. U ugovoru nigdje ne piše koliko ograde treba da se ukloni, ostalo je nejasno da li je dužina ograde tri metra ili 30 metara. Posebno povlašćena kompanija kod gospodina Klice je bila firma „Lasso‟ iz Podgorice sa kojom je u decembru 2017. sklopljen ugovor za izradu web sajta u iznosu od 10.000 eura. U istom mjesecu i istoj godini, plaćeno je 4.236 eura za izradu softvera za inventarisanja. U decembru 2018. plaćeno je 11.500 eura za izradu softvera za naplatu ulaznica, a istog mjeseca još 6.981 eura za mape, film, naočare 3D. U avgustu sledeće godine 5.500 eura izdvojeno je za nadogradnju sistema za naplatu ulaznica, koja nije završena u cjelosti kako je bilo planirano. Sve ukupno to je 38.000 eura za ove usluge‟, kazala je Jočić.

Sa firmom „Lasso‟ zaključen je ugovor za mjesečno održavanje sistema za naplatu ulaznica u iznosu od 453 eura, dok JPNPCG ima sa drugom firmom ugovor za održavanje svih sistema koji su važni za poslovanje cijelog poslovanja preduzeća za mjesečni iznos od 302 eura, “te se iz toga može zaključiti da se radi o naduvanoj fakturi”. Takođe, 100.000 eura plaćeno je firmi „Centroslavija‟ u tri godine, za uniforme nadzornicima koje ne zadovoljavaju specifične potrebe rada u toj službi, dodaje se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Klica je zaključio ugovor sa „Wild Beauty live‟ iz Podgorice o snimanju filmova dana 19. marta 2020. Ponude su dostavila dva preduzeća kod kojih je u oba slučaja ovlašćeni zastupnik Miroslav Dragićević.

„Navodno taj film je sniman, a u JPNPCG niko ne posjeduje kopiju tog filma u ovom trenutku. U godini kada je već bilo izvjesno da nema turističke sezone, da ne možemo priuštiti sebi luksuz da dajemo pare za promotivne namjene, 18. juna prošle godine zaključen je ugovor o djelu sa Jadrankom Dragićević suprugom Miroslava Dragićevića kojoj je mjesečno isplaćivano 400 eura za izradu emisija o NPCG. Zaključen je ugovor o djelu sa Zoranom Golovićem kome je plaćeno 1.800 eura za izradu spota „Priroda je moj dom‟. To je samo jedan od ugovora koji su napravljeni sa ovom porodicom ili grupom. Sa njima imamo dosta ugovora tokom prošle godine, što je specifično za godinu u kojoj nema sezone i u kojoj vlada pandemija‟, kazala je Jočić.

Za izradu filmova izdvojeno je 13.900 eura, za nabavku kartica za izradu godišnjih ulaznica za parkove u godini u kojoj se ulaz ne naplaćuje, izdvojeno je 14.500 eura. Za usluge dizajna i pripreme štampe plaćeno je 5.500, a za usluga štampe dnevnih i drugih ulaznica koje nijesu bile potrebno, 9.500 eura, dodaje se u saopštenju.

Predsjednica UO JPNPCG navela je i primjer dvije firme kojima je isplaćivano 5.500 i 5.000 eura za GPS usluge, odnosno praćenje kretanja plovila i službenih automobile. Sa jednom od njih je ugovor raskinut ovih dana jer, kako se navodi, nijesu izvršili nijednu uslugu prema JPNPCG u navedenom ugovornom periodu. Jokić je, takođe, komentarišući svoju raniju objavu da je 17. decembra 2020. bivši direktor Elvir Klica kupio telefon na račun JPNPCG, navela da ne zna da li je ugovor u međuvremenu promijenen, ali da faktura glasi na preduzeće.

4 Comments
 1. Ivi komentariše

  Zaludu naša dobra Marina. Zna se ko je tamo. Najgore je što dinara nemate da išta uradite sa NPCG.

 2. Jovana komentariše

  Bravo, Marina! Samo jako!

 3. Milica komentariše

  Tako i treba, bravo!

 4. Masa komentariše

  Bravo Marina, samo jako!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.