Joanikije: Postoje mjere, zakonite ili ne, zbog zdravlja ljudi. Pojedini ne razumiju šta za narod znači litija Sv. Vasilija u Nikšiću

0

Prije nego što je otišao u nikšićki Centar bezbjednosti da da izjavu episkop budimljansko nikšićki Joanikije je zamolio građane okupljene ispred eparhijskog doma da dostojanstveno proslave praznik Sv. Vasilija.

“Postoje ove mjere koje je država zavela. Koliko su zakonite ili ne, ali one postoje. Postoji problem sa zdravljem ljudi. Sve mi razumijemo, i državu i službe. Međutim pojedini ljudi nijesu dobro razumjeli šta za narod znači litija Sv. Vasilija u Nikšiću”, kazao je Joanikije dok su mu građani aplaudirali i skandirali “Ne damo svetinje” i “Ne damo vladiku”.

Joanikije je kazao građanima da nema potrebe za incidentima jer policajci koji su došli samo rade svoj posao.

Mi ćemo civilizovano otići i dati izjave”, kazao je on ali su ga građani prekinuli povicima “Svi, svi” na šta je on odgovorio: “U pravu ste što kažete svi. Mi smo svi bili na litiji. Nema ovdje krivice. Ako mislite da nam pomognete nama ne odgovara da pravite bilo kakav incident. Mi ne bježimo od zakona. Mi smo potpuno ispoštovali Ustav Crne Gore i sve zakone. Hvala vam. Imaćemo mi kad ovu našu borbu za pravdu, istinu i zakon za položaj crkve u Crnoj Gori nastaviti. Nije ovo jedan momenat. Ovo će dugo da traje”, poručio je Joanikije.

Građani su ispred CB skandirali “Bacite oklope”, pozivali policiju da im se priključe, bila je “ugrijana” atmosfera ali policija nije reagovala, a sveštenici su se trudili da održe mir i spriječe bilo kakav incident.

Policija nije reagovala ni nakon 23 časa kada je stupila zabrana o kretanju.

Sveštenik Slobodan Jokić je građanima kazao da će im samo uslugu učiniti ukoliko budu mirni.

“Ako nećete da poslušate blagoslov vi činite protiv nas. Poslušajte vladiku i sveštenike. Ovo je dan Sv. Vasilija kada je mir. Kumim vas Bogom i Sv. Vasilijem. Nemojte da pravite probleme”, molio je Jokić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.